Skal du åbne vinduet, når du laver mad?

Tænd altid emhætten ved madlavning, lyder rådet fra Bolius

Tænd altid emhætten ved madlavning, lyder rådet fra Bolius

Som regel er det ikke nødvendigt at åbne vinduet, mens du laver mad.

Om du både skal bruge emhætte og åbne vinduet, kommer an på mængden af radon i området, boligens placering samt din emhættes type, sugeevne og placering i forhold til vinduet og madlavningen.

Ved både at tænde emhætten og åbne vinduet, mens du laver mad, sikrer du, at der ikke opstår undertryk. Undertryk kan øge mængden af radon i din bolig.

LÆS OGSÅ: Pas på indeklimaet: Din bolig kan gøre dig alvorlig syg

4 UD AF 5 LUFTER UD VED MADLAVNING

De fleste danskere bruger både emhætte og udluftning i forbindelse med madlavningen. Om vinteren bliver vinduet dog åbnet sjældnere.

  • 18 % lufter aldrig ud med gennemtræk under eller efter madlavning, 22 % gør altid eller ofte.
  • Om vinteren benytter 64 % kun emhætte, mens 22 % både lufter ud og benytter emhætten.
  • Om sommeren er det derimod 32 %, der kun bruger emhætte, og 45 %, der både bruger udluftning og emhætte.
  • 1-2 % benytter hverken udluftning eller emhætte uanset årstiden.
  • I København lufter man oftere ud i forbindelse med madlavning. Der er også færre, der har en emhætte.
  • 92 % har en fungerende emhætte, i København er det 82 %.

Kilde: Bolius-undersøgelse lavet af YouGov, december 2016.

Tænd altid emhætten ved madlavning
Det er vigtigt, at du tænder emhætten under madlavningen, da stegning og bagning ofte er de største kilder til partikeludledning i hjemmet.

Det er ikke videnskabeligt sikkert, hvilken skade partiklerne gør, men det anbefales at undgå dem i så høj grad som muligt. Derudover afgiver især kogning en stor mængde fugt, som kan danne dug og kondens på kølige flader og dermed øge risikoen for skimmelsvamp.

Sørg derfor for, at pander og gryder er placeret lige under, hvor emhætten suger. Hvis emhættens sug ikke dækker de to forreste kogeplader ordentligt, er det bedst at bruge de bageste kogeplader.

LÆS OGSÅ: Skal emhætten tændes inden madlavning?

Er det en god idé med åbent vindue og emhætte samtidig?
En emhætte med aftræk til det fri er oftest nok til at fjerne damp og os fra madlavning. Du kan åbne vinduet for at undgå undertryk, dog ikke hvis vinduet er placeret lige ved emhættens afktræk, da du så får osen ind i køkkenet igen.

Du skal sørge for at undgå undertryk, hvis du bor i et område med meget radon, og din bolig er placeret i jordhøjde.

Har du en emhætte uden aftræk, altså kun med et filter, bør du samtidig åbne vinduet, da en filteremhætte suger markant mindre damp og os end en emhætte med aftræk. Og har du slet ikke en emhætte, bør du altid lufte ud med gennemtræk ved madlavning.

LÆS OGSÅ: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

Luft altid ud efter madlavning
Det er en god idé at åbne vinduet i køkkenet, når du er færdig med at lave mad. Gennemtræk fjerner mados og lugten af mad og sikrer dermed et bedre indeklima.

Generelt er det vigtigt at lufte ud med gennemtræk 3 gange dagligt, især i forbindelse med madlavning og rygning samt efter brug af stearinlys og bad.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes