9.000 danskere tjente mere end en million på at sælge boligen i 2016

Efter nogle tunge år i kølvandet på finanskrisen er der igen så meget damp på boligmarkedet i Danmark, at sælgerne tjener penge i stor stil.

Således medførte næsten hver fjerde af de handler, der blev indgået i 2016, en gevinst til de tidligere ejere på mere end en million kroner.

Det viser en undersøgelse, som boligportalen Boliga har foretaget for Søndagsavisen, på baggrund af de 39.861 handler, der sidste år fandt sted på parcelhus- og ejerlejlighedsmarkedet i Danmark.

Her endte 8.996 af handlerne – svarende til 22,6 procent – altså med, at sælger kunne stikke et syvcifret pengebeløb i lommen, når salgsprisen holdes op mod købsprisen.

I gennemsnit gav hver hushandel 632.483 kroner til sælger og hvert ejerlejlighedssalg 551.905 kroner til sælger.

Boliglån: Hjælp til boligejere batter kun lidt

De store byer vinder
Gevinsterne er dog meget forskellige rundtomkring i landet.

»Det er de større byer, der vinder i kampen om at stige i pris og om at tiltrække de ressourcestærke købere,« konstaterer Frederik Rovsing, direktør hos Boliga.

Og der er unægtelig forskel på top og bund.

På Lolland har hver hushandel i gennemsnit ført til et tab på cirka 87.000 kroner. Mens hussalget på Frederiksberg i gennemsnit har forgyldt sælger med 5,6 millioner kroner.

»Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har solgt en bolig med tab på Frederiksberg,« siger Anne Halvor Jensen, indehaver af ejendomsmæglerfirmaet Irving Jensen & Co., som har ligget på Frederiksberg siden 1986.

Boligpriser stiger over hele landet

Hun påpeger dog samtidig, at Frederiksberg modsat andre kommuner er forholdsvis begrænset i størrelse, og at det er nogle gigantiske handler på de små veje på Frederiksberg C, som har trukket den gennemsnitlige gevinst op, ligesom de penge, der er brugt på forbedringer i huset, heller ikke tæller med.

Det ændrer dog ikke på, at Frederiksberg er ekstremt populært blandt boligsøgende danskere.

»Man er tæt på byen, og samtidig er der nogle flotte og gamle villakvarterer. Jeg hører tit, at folk taler om, at folk nu søger væk fra byen. Sådan oplever jeg det bestemt ikke,« siger Anne Halvor Jensen.

God handel i provinsen
På en cocktail af afdragsfrie lån og lånevillige banker steg de danske boligpriser voldsomt op gennem 00’erne. Men i 2006-2007 begyndte det hurtigt at gå den anden vej.

Siden 2012 er det dog gået frem igen. Først i de store byer, men nu også i store dele af resten af landet.

Især i københavnsområdet er priserne steget kraftigt. I København By er prisen på ejerlejligheder steget med 79 procent fra starten af 2009 til tredje kvartal 2016 ifølge boligstatikken fra Danmarks Statistik.

Det har fået flere, herunder nationalbankdirektør Lars Rohde, til at advare om en mulig prisboble, men det mener Frederik Rovsing, er for tidligt at sige noget om.

»Boligmarkedet er rationelt på den måde, at det er udbud og efterspørgsel, der driver priserne. Derfor er det også de steder, der er populære, og hvor der et begrænset udbud – som på Frederiksberg – at priserne stiger. I provinsen, hvor der desuden er mulighed for at bygge nye boliger, går priserne den anden vej,« siger han.

Gavebod: Arvinger køber billigt ind på boligmarkedet

Spørgsmålet er så, hvor man gør en god handel, hvis man skal købe i dag og sælge igen om 10 år.

Er det på Frederiksberg og nord for København, hvor villaerne koster mere end syv millioner kroner, eller steder som Odsherred og Guldborgsund, hvor priserne endnu har holdt sig nogenlunde i ro, og hvor en murermestervilla kan fås for det, en treværelses-lejlighed koster på Østerbro?

»Der er ikke noget, der tyder på, at de områder, der er populære i dag, skal blive mindre populære i fremtiden. Så over en længere årrække vil man forvente, at priserne vil stige i de områder også. Det er givet,« siger Frederik Rovsing.

Han udelukker dog ikke, at der er ekstremt gode gevinster at hente i provinsen netop nu:

»Mulighederne for store prisstigninger i provinsen er bestemt til stede nu. Hvis man vælger at bosætte sig i en kommune med vækst og udvikling, kan man købe en bolig, der vil vise sig at være steget meget om 10 år.«

Grafik1

Grafik2

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes