Sådan klarer du overgangen fra børne- til teenageværelse

Når børneværelset ikke længere er en labyrint af legetøj, bliver der plads til både smag, vilje og nye interesser.

Hvis din nybagte teenager ikke skal koste dig en totalrenovering, kan du bruge nogle af disse tricks til at hjælpe den unge godt ind i de magiske teenageår – faktisk kan du allerede begynde forberedelserne, mens børnene er små.

Masser af sengeplads
Har du investeret i en dejlig stor sofa med plads til hele familien? Ked af at sige det, men teenagere foretrækker at hænge ud med sine venner bag en lukket dør frem for at hyggesnakke med familien i stuen.

Derfor er det smart allerede fra begyndelsen at sørge for en stor seng. Så er der plads til, at vennerne både kan slænge sig og overnatte.

Supplér gerne med en polstret sengegavl, som er rar at læne sig op ad og samtidig giver rummet en lidt luksuriøs og ‘voksen’ følelse.

Plads til drømme
Som bekendt er teenageårene en identitetsskabende tid, hvor man forvirret prøver at finde ud af, hvem man er, og hvem man gerne vil være.

Gør plads til alle drømmene, bogstaveligt talt, med en stor opslagstavle, en tavlemalet væg eller en løsning som denne – snore på kryds og tværs med plads til breve, fotos, noter og minder.

LÆS OGSÅ: INDRET BØRNEVÆRELSET MED KUNST OG DESIGN FRA GULV TIL LOFT

Hæng en designerlampe
Hvis børneværelset fra starten har et dæmpet tema med nedtonede farver på tekstiler og vægge, skal der ofte ikke så meget til for at bringe lidt voksenhed på banen. Det kan for eksempel gøres med en designerlampe!

Vælg gerne en loftslampe, så selv klodsede teenagearme, der vokser ude af kontrol, ikke kan komme til at rive den ned. Hvis du allerede har én hængende et andet sted i hjemmet, kan du jo passende give den et nyt hjem på teenageværelset.

Ellers kan du holde udkig på auktioner og DBA. En ægte designerlampe går sjældent af mode, og det kan i øvrigt være en rigtig fin gave at få med sig, når man flytter hjemmefra.

Lidt af det søde og lidt af det seje
Det, som måske er sværest ved at være teenager, er humørsvingningerne – den ene dag vil man være voksen og selvstændig, den næste har man brug for at ligge i fosterstilling i sine forældres arme.

Hvad med at afspejle fænomenet i indretningen? Kombiner søde motiver på plakater og billeder med hårde, grafiske former og trykte citater. Du kan blandt andet finde citatplakater hos Desenio.

Guirlander og budskaber
For lige at blive i det her med dekorative budskaber og citater, kan man altså nå rigtig langt med lidt kreativitet. Træk for eksempel videre på sengetøjets farveskema ved at sy vimpler eller guirlander i lignende nuancer, eller mal dit barns forbogstav i en matchende farve.

Man kan købe bogstaver hos eksempelvis Panduro Hobby, og det koster ikke mere end en 50’er. Hvis du er helt vild med bogstavstemaet, kan du købe en lampe formet som et bogstav hos Cirkuslampan eller endda tilpasse dit eget citat på en lyskasse fra Bxxlght.

SE OGSÅ: GØR BØRNEVÆRELSET MAGISK MED FÅ, BILLIGE TRICKS

Sats på vilde tapeter …
Er der en væg i rummet, der er som skabt til at agere baggrundstæppe? Måske sidder der endda allerede et tapet, der passede så fint, dengang barnet var yngre, men i dag føles for barnligt? Gør det til et fælles projekt at købe og hænge et splinternyt tapet, som teenageren selv har valgt.

Et overdimensioneret mønster slår ring om hele rummets indretning og passer samtidig godt til andre mønstre i rummet – for eksempel mønstrede sengetæpper, puder, og tæpper.

… eller neutral gråskala
En anden sikker vinder er grå vægge på børneværelset. Grå er en neutral farve, der står godt til det meste og desuden er fuldstændig tidløs. Så er det i stedet pyntetingene, accentfarverne og den øvrige indretning, der afgør, om rummet føles barnligt eller voksent.

LÆS OGSÅ: INDRET MED GRÅ TONER – OG RAM DEN AFDÆMPEDE SKANDINAVISKE STIL

Praktisk arbejdsområde
Noget, som virkelig fylder i årene fra 13 til man flytter hjemmefra, er skolearbejde og lektier. Det betyder, at ordentlig skrivebordsplads, god belysning og rigeligt med opbevaring er et must i ethvert teenageværelse.

Hav dette for øje, allerede mens børnene er små, og giv dem et bord til at lege eller tegne ved. Du kan for eksempel investere i et justerbart skrivebord, der kan hæves med alderen, eller satse på en bordplade med udskiftelige ben af forskellige længder.

LÆS MERE: SÅDAN GØR DU PLADS TIL TO BØRN PÅ ÉT VÆRELSE

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes