Sådan deler du din etværelseslejlighed op i flere rum

Mange etværelseslejligheder består i dag ofte af ét stort rum, og det kan være svært at indrette forskellige områder, uden at det fremstår rodet.

Her kan rumdelere være en god løsning til at skabe flere rum i rummet, så du eksempelvis kan afskærme dit sengeområde fra køkkenosen eller skabe en hyggelig krog omkring sofaen.

Lad dig inspirere af 16 funktionelle rumdelere, der kan skabe nye rumfornemmelser og muligheder i din lille lejlighed.

Opdeling og opbevaring
En nem måde at opdele en lille lejlighed er ved hjælp af høje eller brede møbler. En reol, der går hele vejen op til loftet, vil give samme fornemmelse som en væg, hvis du placerer den mellem to forskellige områder i lejligheden.

Reolen opdeler her sengeområdet og stuen, men giver stadig en luftig fornemmelse, da man kan kigge ind til ‘rummet’ på den anden side af den smalle reol.

Kvadratisk Kallax
Du kan også lave en mere markant rumdeler med en massiv reol, der nærmest fremstår som en væg mellem to værelser.

Ikeas klassiske Kallax-reol med de mange små kvadratiske hylder, er et oplagt møbel til at dele et rum op med, da den både er høj og bred, men stadig skaber luft mellem rummene gennem kvadraterne. Derudover giver den gode opbevaringsmuligheder.

Et fint eksempel på en stor kvadratisk reol, der opdeler en lille etværelses lejlighed.

LÆS OGSÅ: 10 EFFEKTIVE RUMDELERE TIL DEN LILLE LEJLIGHED

Kommode ved hovedgærdet
I nogle boliger vil det ikke engang være nødvendigt med en stor reol som rumdeler. En multifunktionel kommode, som både kan fungere som hovedgærde til sengen og som opbevaringsmøbel i det andet rum, giver her en kreativ opdeling mellem de to områder i lejligheden.

Oldschool afskærmning
En klassisk skærmvæg virker muligvis som en lidt uddateret accessoires i hjemmet, men den kan faktisk være yderst praktisk til at skabe flere funktioner i ét stort rum. Du kan eksempelvis placere den mellem sengen og stuen, så du får en slags soveværelse – eller mellem seng og køkken af hygiejnemæssige årsager.

Byg-selv senge-vægge
I en etværelses lejlighed er det begrænset, hvor meget rumopdeling man kan lave, men det vigtigste er at afskærme sengen fra de resterende områder. Her kan en løsning som at bygge lette trævægge på to ledder af sengen skabe en lille hyggelig hule. Den løsning er oplagt, hvis sengen står midt i rummet.

Elegante skydevægge
Hvis du ønsker at kunne lukke fuldstændig af mellem to områder i din lejlighed, kan en skydevæg være et godt valg. Først og fremmest er den designmæssig elegant i forhold til en gipsvæg, og så kan den skydes til side, når du ønsker et kig ind til det andet rum.

SE OGSÅ: HVORDAN LAVER MAN EN SKILLEVÆG AF GLAS OG STÅL?

Gennemsigtig adskillelse
De moderne, industrielle glasvægge er perfekte som rumdelere i små hjem, da man sikrer, at det naturlige lys strømmer ind til alle områder i boligen. De giver masser af kant til nordiske og lyse hjem og laver en elegant overgang fra det ene rum til det andet.

Antikke vinduespartier
I samme dur finder man antikke, rustikke vinduespartier, som man blandt andet kan finde hos Genbyg. Vinduerne tillader det naturlige lys at komme ind alle steder i boligen, men skaber samtidig et nyt rum i rummet.

Fra etværelses til toværelses
Ligesom skydevæggen kan en foldevæg være ideel, hvis du vil have fleksibiliteten til at kunne dele et åbent rum op i to separate værelser. Det kan være oplagt mellem soveværelse og stue, når du skal sove eller have gæster. Væggen kan nemt foldes sammen igen, når du ønsker et åbent rum.

Bløde vægge
Tekstiler i form af gardiner kan også være en rigtig fin måde at rumopdele på i en mindre lejlighed. Helt simpelt kan man fastmontere en skinne i loftet og opsætte et let gardin i bomuld eller hør – det kan trækkes for og fra efter behov. En løsning, du nemt selv kan kaste dig over.

LÆS OGSÅ: GARDINER GIVER SOVEVÆRELSET ET STREJF AF LUKSUS

I rundkreds
Hvis du vil have din seng til at stå i midten i en etværelses lejlighed, kan du også vælge at opsætte et gardin i en bue rundt om hele sengen. Det skaber hygge omkring sengen om natten.

Et bur i træ
Et bud på en rumdeler, der bevarer åbenheden, men som stadig afskærmer sengen en smule fra resten af rummet, er en væg af lodrette trælameller. Er du handy, kan du måske endda selv lave en, ellers kan du rådføre dig med en dygtig snedker.

Kunstneriske vægge
Der findes mange firmaer, der specialiserer sig i at lave dekorative rumdelere. Denne udgave er lavet i sort plastik med udskårne blomstermønstre, der skaber fine skygger ind i det næste rum, når der er dagslys i lejligheden.

Funktionel og hyggelig
En indbygget løsning som denne kombinerede reol og rumdeler er smart til en etværelses lejlighed. Det giver både mulighed for generel opbevaring, kan fungere som alternativ til et natbord ved sengen og skærmer af til resten af rummet.

SE OGSÅ: SÅDAN INDRETTER DU BEDST DE STORE RUM

Let og lys
En helt blid overgang mellem to rum, kan være rigeligt for at give fornemmelsen af et rum i rummet. Dette hvide træskellet med kvadrater adskiller elegant soveområdet fra stuen på trods af, at der ikke er glas i kvadraterne.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes