Derfor er maj den sjoveste havemåned

Det er rigtig blevet havetid, fuglene synger og det grønne vælter op af jorden.

Hvis det ikke er grund nok til at gå udenfor, så er her et par ting, du kan lave i haven i maj

Så ærter og bønner
Jordtemperaturen skal være mindst 10 og gerne 15 grader, før du kan så de sarte bælgfrugter, uden at risikere, at de rådner, så vent til sidste halvdel af maj, hvis du vil være på den sikre side.

Så med 5 centimeters mellemrum i 4-8 centimeter dybe riller, dæk med jord og holde den fugtig, indtil frøene spirer. Høje ærtesorter skal have et stativ at klatre på, det samme gælder stangbønner.

Til buskbønner og lavere sorter af ærter kan du stikke nogle kortere pinde eller ris i jorden som støtte.

Dyrk ærter og bønner et nyt sted hvert år, det er godt for køkkenhaven, da bælgfrugterne tilfører kvælstof til jorden, som næste års afgrøder kan nyde godt af.

Gode råd når du arbejder nøgen i haven

Gå på sneglejagt
Det er nu, du skal sætte ind, hvis du vil slå effektivt til imod dræbersneglen, eller iberisk skovsnegl, som den rettelig hedder.

De snegle, som er på færde nu, er enten nyudklækkede snegle, som endnu ikke er kønsmodne, eller snegle fra sidste år, der er gået i dvale, inden de har lagt æg.

Hvis du er hurtig, kan du altså nå at få ram på en masse snegle, inden de når at formere sig. Gå en runde morgen eller aften, når sneglene er aktive, og slå dem ihjel.

Du kan også lave et opsamlingssted til sneglene ved at lægge en avis ud på græsplænen, evt med lidt lokkemiddel under. Sneglene vil krybe i ly her om dagen, hvor du så kan samle dem ind og tage livet af dem.

Brug ikke salt, men tag livet af sneglene på en human måde, enten med kogende vand eller ved at klippe dem over med en saks.

Læs mere her om at undgå dræbersnegle i haven

Læg løg og knolde
Dahlia, gladiolus og andre sommerblomstrende knolde og løg kan lægges nu. Er de tørret lidt ind under opbevaringen, så læg dem i blød i 15-20 minutter, inden du planter dem, så kan de klare sig den første tid uden at blive vandet.

Det er en fordel ikke at vande for meget i starten, da sommerløg let kan rådne, hvis jorden omkring dem er for våd.

Sådan undgår du rygskader, når du er i haven

Sæt tomater i drivhuset
Tomater, som du har forspiret indendørs, kan plantes ud i drivhuset, når risikoen for nattefrost er ovre. Det vil for det meste være i sidste halvdel af maj, men afhænger af, hvor i landet du bor – og så af vejret, selvfølgelig.

Så tjek vejrudsigten, inden du planter ud, tomater er meget sarte over for frost. Start evt. med at sætte de små planter ud i drivhuset om dagen, så de får masser af lys, og tag dem ind om natten, så længe muligheden for nattefrost truer.

Så undgår du også risikoen for, at planterne får et kuldechok, når du planter dem ud, hvilket kan hæmme væksten.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes