Glemmer du at vande dine planter? Her er 7 slags, der overlever

Hvornår var det nu lige, at dine planter fik vand sidste gang? Er du også en af dem, der ikke er så opmærksom på, hvornår dine planter skal have vand, og ofte ender op med et par visne og afblomstrede nogle af slagsen?

Så fortvivl ikke. Vi har samlet en række plantesorter, der kan overleve længe uden vand og stadig stå frodige og grønne i din bolig.

1. Svigermors skarpe tunge
Den klassiske Sansevieria trifasciata, også kendt under betegnelsen ‘Svigermors skarpe tunge’, har virkelig fået en renæssance i det moderne hjem. Planten er meget nem at holde, fordi den hurtigt tilpasser sig nye forhold, og derfor kan placeres alle steder i boligen. Planten er karakteriseret ved dens sværdlignende blade med gule linjer, der kan blive flere meter høje. Dens værste fjende er overvanding, så derfor er det vigtigt, at du giver den tid til at udtørre engang imellem. Den skal højest vandes en gang om ugen i løbet af sommermånederne og højest hver tredje uge i vintermånederne.

2. Pilea peperomioides
Du har garanteret set den lille Pilea-plante med de fine tallerkenagtige blade mange steder i boligmagasiner, på instagram eller hos blomsterhandlere. For den er blevet yderst populær i hjemmet. Det er en rigtig god stueplante at starte med, hvis du ikke er vant til at passe planter. Pilea er nemlig svær at slå ihjel, så selv de mest sløsede planteejere kan være med her.

LÆS OGSÅ: GUIDE – DYRK DIN EGEN SUKKULENT

Det er vigtigt, at du ikke overvander den. Hellere give den en ordentlig vanding og lade den tørre ud i et par uger end at gå og sjatvande den hele tiden. Derudover har den godt af at stå et sted med naturligt lys, men ikke i direkte sol. Og så kan lidt gødning en gang om måneden hurtigt kvikke den lille plante op.

3. Violinfigen
Hvis du er på udkig efter en flot stueplante, der kan give volumen som et træ, så er Violinfigen det helt rette valg. Ficus lyrata, som den hedder på latin, giver godt med liv i det rum, den bliver placeret i på grund af dens store, grønne blade, der er formet som violiner. Den trives bedst ved stuetemperatur og har godt af en høj luftfugtighed. Derfor skal den placeres i nærheden af naturlig sollys uden at få direkte lys på sig.

I sommerhalvåret kan den have godt af regelmæssig gødning, som dog ikke er nødvendigt i vinterhalvåret. Violinfigenen har brug for at blive vandet cirka en gang om ugen, men kan som mange af de andre nævnte planter også sagtens stå i flere uger uden vand. Hold øje med plantens jord – begynder den at danne en tør overflade, er det tid til at vande den.

4. Elefantfod
Elefantfodsplanten – på latin Beaucarnea Recurvata – er en sukkulent-lignende palme med en klumpstamme, der opbevarer vand. Derfor vil du nogle gange opleve, at stammen udvider sig, når den får meget vand. Plantens blade hænger i bløde buer, og på de store træer vil der af og til blomstre hvide og og lyserøde blomster. Elefantfoden stammer fra Mexico, men kan sagtens klare sig i køligere egne.

Planten tåler udtørring, som næsten er bedre end overvanding. Den har mest brug for vand i sommerperioden, der er dens vækstsæson, hvor den helst skal vandes en gang om ugen. Fra november til januar er det kun nødvendigt at vande den hver 14. dag.

Elefantfodsplanten kan sagtens stilles udenfor på terrassen eller altanen, men må ikke stå køligere end 8 grader. Planten har det med at miste sine nederste blade, så du skal ikke være bekymret for, at du passer den forkert, så længe den producerer nye blade.

LÆS OGSÅ: ALT, DU SKAL VIDE OM DE 8 MEST POPULÆRE PLANTER

5. Kæmpekaktus
Kæmpekaktussen Euphorbia ingens er blevet meget populær i moderne nordiske hjem, da det er en stilfuld og simpel plante. Kæmpekaktussen er utrolig nem at passe, da den højest skal have vand hver anden uge. Den kan dog sagtens klare sig i længere perioder uden vand, da jorden helst skal tørres ud mellem hver vanding.

Kaktussen skal ideelt set placeres et lyst sted i dit hjem, men kan også stå i mørkere rum, hvis du engang imellem husker at flytte den ud i nærheden af sollys. Som kæmpekaktussens navn indikerer, kan den blive rigtig høj. typisk mellem 1-1,5 meter høj, hvis den står indendørs i krukke.

6. Monstera deliciosa
Planten med de store markante blade har virkelig fået sit comeback som stueplante – og med god grund. For Monstera deliciosa, der også er kendt under navnet Fingerphilodendron, er enormt dekorativ samtidig med, at den er nem at holde. Det vigtigste i forhold til pasning af planten er, at den får rigeligt plads til at vokse på.

LÆS OGSÅ: DE STORE STUEPLANTER ER TRENDY – MEN HVILKEN SKAL DU VÆLGE?

Planten, der oprindeligt er fra tropiske egne, kan nemlig blive op til 2,5 meter høj og har bedst af at stå lyst, men ikke i fuld sollys. Bliver planten for høj eller bred til dit hjem, kan du tage nogle af de nye skud fra og plante dem i en ny krukke. Monstera kan nemt blive overvandet, så det er vigtigt at lade den udtørre mellem vandingerne. Vand den højest en gang om ugen i sommerhalvåret og hver 14. dag i vinterhalvåret. Monstera kan dog sagtens stå og tørste i en længere periode, uden at den visner.

7. Zamioculcas zamiifolia
Zamioculcas zamiifolia, også bare kaldt ZZ, er en frodig og stedsegrøn plante. Den slanke plante med små robuste blade egner sig aldeles godt som stueplante, hvor den har det bedst ved temperaturer mellem 18-25 grader. ZZ trives både under lyse og mørke forhold, men skal helst skånes for direkte sollys. Planten har rigtig godt af at tørre ud engang imellem, så du skal ikke være bange for, at den visner, hvis du springer et par vandinger over. Fordelen ved ZZ er, at den lagrer vandet og fordeler det ud i de perioder, hvor den ikke får vand.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes