Se, snus, smag! Sådan skaber du en rigtig sansehave

Haverne med input til krop og sjæl glæder mange steder brugere af blandt andet offentlige parker, hospitaler og institutioner. Men mindre kan også gøre det.

Se, hvordan du kan skrue op for de sanselige elementer i haven eller på altanen, og få gode råd fra de to eksperter, landskabsarkitekt Helle Nebelong fra firmaet Sansehaver.dk og Søren Bech Dalhoff Kristensen, som er indehaver af havedesign- og anlægsfirmaet DalhoffKristensen.

Afprøv én sans ad gangen
”En god begyndelse er at opleve dit uderum med én sans ad gangen. På den måde kan du finde ud af, hvilke indtryk du vil skrue op og ned for,” siger Helle Nebelong:

”Luk øjnene og lyt. Kan du lide det, du hører, eller savner du f.eks. mere fuglesang og lyden af vand? Er generende støjkilder, f.eks. fra trafik, som du gerne vil dæmpe?”

På samme måde afprøver du de øvrige sanser og får på den måde indkredset, om du vil have noget mere at smage på og dufte til. Eller noget lækkert at røre ved og se på.

LÆS OGSÅ: SÅDAN DYRKER DU SOMMERENS SMAGFULDE TOMATER

Varme sten og bløde lammeører
Sten lyder måske ikke så imødekommende, når der skal appelleres til følesansen, men Helle Nebelong er begejstret fortaler for de hårde elementers berettigelse i sansehaven:

”Sten bliver varme i solen, og de er lækre at røre ved og klatre eller sidde på”, fremhæver hun.

Man kan købe sten i alle størrelser, former og farver. Det er også muligt at bestille børnevenlige udgaver uden skarpe kanter.

Et godt fif er at skabe kontraster mellem store sten og perlesten. Man kan også samle sten og strandskaller, som man kan røre ved.

Blandt havens stauder trumfer lammeøre de fleste, når det gælder blødhed. Planten med de hvidgrønne blade er svær at holde fingrene fra.

”Forskellige træstammers bark er også en oplevelse at føle på – fra den silkebløde overflade på thuja og cypres til den papirstynde på birk og til egetræets noprede ydre”, siger sansehaveeksperten.

Hun foreslår også, at man laver en lille sansesti, hvor man kan gå barfodet på forskellige underlag, f.eks. grus, kogler, sten, sand og mos.

Vild velsmag
Skal haven være fuld af smag, er det oplagt at fylde den med frugttræer, bærbuske, krydderurter, grøntsager og andre spiselige klassikere.

Tag udgangspunkt i, hvad du kan lide, og hvornår tingene er spisemodne. Det er ærgerligt at gå glip af al velsmagen, fordi du er på ferie i de tre uger, hvor dit udendørs spisekammer topper.

SE OGSÅ: SÅDAN FÅR DU SUCCES MED KØKKENHAVE I HØJBEDE

”Spansk kørvels frø smager fantastisk af lakrids. Mange børn er vilde med smagen”, fortæller Helle Nebelong om den blomstrende staude.

”Du kan også overveje at bruge nogle af de spiselige vilde planter, der hitter i disse år,” foreslår hun.

Løgkarse, fuglegræs og ramsløg er eksempler på vilde urter med masser af smag.

Mange blomster er spiselige. Det gælder blandt andet stedmoderblomst, rose, morgenfrue og kornblomst.

Husk at sætte dig grundigt ind i, om planterne er spiselige eller ej – der findes også mange giftige skønheder.

Find dine duftfavoritter
Stik næsen frem og find ud af, hvilke dufte du vil have i din sansehave. Det er nemlig meget individuelt, hvad vi synes, der dufter skønt.

Nogle elsker hyacinternes tunge odør – andre synes, den er kvalm og kvælende. Så gå en tur i en park, i et villakvarter eller på planteskolen, og duft dig frem til dine favoritter.

Duftende klassikere i haven er blandt andet hyld, syren, lavendel, duftgeranier, duftpæoner, uægte jasmin og liljer.

Og så er der de lidt mere usædvanlige:

”Hvis du kan lide duften af kanel, kan du overveje en antarktisk sydbøg. Det er et elegant træ med fine små blade, der dufter af kanel i varmen”, fortæller Helle Nebelong.

Placer de duftende planter et sted, hvor der er læ – ellers forsvinder vellugten bare med vinden, tilføjer Søren Bech Dalhoff Kristensen.

Udendørs duftoplevelser kræver ikke et kæmpe haveanlæg. En krukke med planter på altanen kan også bidrage med masser af duft, slutter eksperterne.

Rislen i bæk og hvislen i hæk
Vand er afslappende at lytte til og en effektiv dæmper af andre lyde. Det kan f.eks. være i form af en fontæne, der bruser ud over nogle sten. Eller et lille vandfald med indbygget recirkulation af vandet.

”Vand lokker fugle til, så det kan også sikre flere stemmer i det lokale fuglekor. Det samme kan en varieret beplantning med gode gemmesteder i,” siger Søren Bech Dalhoff Kristensen.

”Der er lyd i mange planter. Har man f.eks. en større bambus, kan man ofte lægge øre til en rislende lyd på ydersiden af den høje, træagtige græsbusk,” fortæller Helle Nebelong.

Bævreaspen har fået sit navn, fordi bladene på træet bevæger sig ved den mindste vind. Selv på en vindstille dag kan løvet diske op med en raslende lyd, som udspringer af bladenes og stilkenes form.

LÆS OGSÅ: DERFOR BØR DU HYRE EN HAVEDESIGNER

Få øje på mulighederne
Er du til rolige overflader eller farverig vildskab? Vil du have overblik eller skal der være områder i skjul?

”Overvej, hvad du kan lide at se på. Har du det ikke i forvejen i dit uderum, kan det være nyttigt at kigge på billeder og besøge andres haver,” siger Søren Bech Dalhoff Kristensen.

Er du ikke dus med planteverdenens valgmuligheder, foreslår Helle Nebelong, at du besøger den lokale planteskole en gang om måneden hen over sommeren og får et indtryk af, hvad der blomstrer hvornår.

Tænk også gerne på noget, som er spændende at kigge på hele året, opfordrer hun.

”Det kan f.eks. være en troldhassel, hvis karakteristiske grenstruktur er tydelig i vinterhalvåret, hvor den har smidt bladene”.

Hendes egen favorit-fryd for øjet et kinesisk tempeltræ, som er skønt at skue hele året – ikke mindst om efteråret med dets orange blade, hvis form har givet det tilnavnet andefodstræ.

Helle Nebelong er også tilhænger af, at arbejder med falske perspektiver. Det kan f.eks. være en pergolagang, hvor man gør buerne over stien mindre og mindre. Så er der mere for øjet at gå op opdagelse i, pointerer hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes