Derfor stresser dit parforhold dig

Parforhold

Parforhold

Det er langt fra alle parforhold, der er lige så lykkelige og fredelige, som de burde være. Ofte kan det dog være svært at sætte en finger på, hvor problemet ligger. Susan Heitler, der er psykolog og familieterapeut, kommer med nogle af de typiske områder, hvor vi som par kan gøre hinanden usikre og som oftest er med til at fremprovokere stress.

Se, om du kan genkende en eller flere af disse seks problemstillinger, som Susan Heilter kommer med, fra dit eget parforhold. Vækker de genklang, så vil det være bedst, om du tør åbne op og tale med din partner omkring det:

Har du kastreret din mand? Læs mere om kontrolkvinder på Q.dk

1) Vil forholdet vare ved?

Hvis du dybest set tvivler på, om jeres forhold kan holde ud i fremtiden, så vil det være en stor stressfaktor for dig.

2) Kan han overhovedet lide mig?

Hvis du ikke føler, at du bliver behandlet med respekt, så vil det kunne få dig til at tvivle på, om din partner overhovedet har varme følelser for dig. Det modsatte af respekt er negativ kritik, sarkasme eller dømmende adfærd.

Parforhold: 10 tegn på, det kan være bedst at gå – og omvendt

3) Har vi et lige magtforhold?

Jeres ord skal vægte lige meget indbyrdes. Hvis den ene af jer altid har mere ret til sin mening end den anden, så er jeres forhold ikke jævnbyrdigt, og det vil betyde, at den ene af jer altid har kontrollen.

4) Er mit forhold trygt?

Hvis der er dårlig adfærd mellem jer enten psykisk, følelsesmæssigt eller økonomisk, så vil det få dig til at føle dig utryg i forholdet.

Hvilket parforhold lever du i?

5) Lytter vi til hinanden?

Hvis jeres kommunikation foregår sådan, at den der fremlægger sin sag, straks får kastet alle sine fejl tilbage i hovedet, så vil det stresse den, der har forsøgt at dele noget information.

6) Er jeg for konfliktsky?

Hvis du tænker, at det er det sikreste at holde igen uden at løfte problemerne over for din partner eller tage til genmæle, så vil det give dig stress. Og hvis I aldrig får talt om det, der skaber et ubehag i dig, fordi du er bange for at tage diskussionen, så vil det forplante sig. Til sidst vil du ende med følelsen af at have mistet kontrol i dit forhold.

Ifølge Susan Heilter er det vigtigt, at I som par kan tale stille og roligt sammen om de problemer, som vil opstå i langt de fleste forhold. Men det er ikke nødvendigvis en evne, der kommer af sig selv. Heldigvis, forklarer hun, er det dog noget, der kan læres – og bør øves – af langt de fleste mennesker.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes