Homofobi sætter grænser for drenges tøj

Tolerancen for, hvor meget man må ligne det andet køn i sit udseende, er langt større for piger end for drenge. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Mens 38 procent af danskerne mener, at en dreng selvfølgelig skal have lov til at komme med pigetøj på i børnehaven, mener 71 procent, at en pige skal have lov til at klippe sit hår kort, så hun ligner en dreng.

Flere børn vokser op uden en far: “Børn har brug for at spejle sig i begge køn”

Kønsforsker Kenneth Reinicke mener, at tallene afspejler, at det stadig er mere kulturelt grænseoverskridende, når en dreng bevæger sig over i en kvindelig retning end omvendt.

»Hvor der venter en potentiel latterliggørelse rundt om hjørnet, hvis en mand dyrker det feminine, er det mindre opsigtsvækkende, hvis en pige går klædt som en dreng. En kvinde, der fremstår mere kønsneutral, kan også forbindes med succesfulde business­kvinder,« forklarer han.

Frygter latterliggørelse
Af undersøgelsen fremgår det, at dobbelt så mange mænd som kvinder synes, at det er mærkeligt, hvis en dreng kommer i pigetøj i børnehaven. Årsagen til dette er ifølge Kenneth Reinicke blandt andet, at mænd i højere grad end kvinder er bevidste om, hvordan man kan blive stigmatiseret.

Hvilken type forælder er du? Test dig selv her

»Det kan virke mere provokerende for det mandlige blik at se det, og så er mænd måske også mere bevidste om, hvordan man kan blive stigmatiseret. Man kan sige, at hvad luder/madonna-skikkelsen har gjort af dårlige ting for kvinders seksualitet, har homofobi gjort af dårlige ting for mænds følelsesliv. Hvis de er for sensitive, for personlige eller for intime, risikerer de at blive stigmatiseret,« forklarer han.

»Dertil kommer, at kvinder er mere tolerante, og risikoen for at blive gjort til grin og blive stigmatiseret, hvis man afviger, eksisterer ikke på samme måde i kvindekulturen,« tilføjer han.

Helt små børn kan ifølge Kenneth Reinicke have svært ved at skelne mellem, hvad forskellen er på en kvinde og en mand, men man skal ikke længere op end fireårsalderen, før børn har en klar forestilling om, hvordan en dreng skal se ud.

Børnepsykologen – for meget skældud skader dit barn

Butikkerne skal ind i kampen
Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen forklarer, at børn spejler sig i, hvad de voksne gør, og at butikkerne også er med til at sende et signal om, hvordan drenge og piger skal se ud.

»Butikkerne burde droppe opdelingen af tøj til piger og tøj til raske drenge, så børnene selv kan vælge, om de vil udvikle en feminin eller grov side. Som forældre skal man lære sine børn, at man kan være pige eller dreng på mange måder. Men man skal også beskytte sine børn og overveje, om ens dreng er gammel nok til at forstå, at nogen måske synes, at det er sjovt, hvis han godt kan lide bluser med blomster på,« forklarer hun.

Det svenske tøjfirma Hennes & Mauritz, der kommer fra et ophavsland for mange diskussioner om køn og identitet, har sine butikker opdelt i drenge- og pigetøj. Søndagsavisen har spurgt om, hvad argumentet er for opdelingen, men ifølge Sara Juel Andersen fra Hennes & Mauritz’ kommunikationsafdeling vil firmaet ikke besvare spørgsmålet.

»Vi ønsker ikke som virksomhed at tage del i denne debat,« skriver hun i en e-mail.

Pigerne må gerne

16% af kvinderne og 35% af mændene synes, at det er noget mærkeligt noget, hvis en dreng kommer i pigetøj i børnehaven.

6% af kvinderne og 12% af mændene synes, at det er mærkeligt, hvis en pige, der går i børnehave, får klippet sit hår kort, så hun ligner en dreng.

Kilde: YouGov, 1.005 svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes