Her er tricket til at undgå det store skænderi

Du har nok prøvet at blive så flintrende arrig over et eller andet, at skænderiet med din kæreste næsten kan få vinduerne til at stå og ryste.

Selvom du nok gerne ville have været skænderiet foruden, så har følelserne for længst taget overhånd, og den der allersidste dråbe er blevet til dråber, der er løbet så langt over champagneglasset, at intet vil kunne stoppe din vrede. Oh ve, den, der er i nærheden af dig.

Derfor er TV-serier den nye parterapi – læs mere på Femina.dk

Men måske er der alligevel en måde, der kan tæmme din vrede, hvis du vel at mærke når at bremse dig selv, inden du flipper helt ud. Forskere ved University of Waterloo i Canada har offentliggjort en omfattende undersøgelse i tidsskriftet Psychological Science. Her har de testet 700 mennesker og splittet dem op i grupper.

I grupperne blev de spurgt om, hvordan de ville reagere i forskellige pressede situationer. Nogle blev spurgt om, hvordan de ville tage det, hvis de forestillede sig, at det var noget, der skete for dem personligt for så bagefter at blive spurgt om, hvordan de ville rådgive en ven eller veninde, der havde oplevet det samme.

Forskerne ville se, hvornår folk ville stoppe op og tænke over problemet i stedet for bare at handle irrationelt.

Parforhold: 10 tegn på at det er bedst at gå – og omvendt!

Folk handler instinktivt
Ikke overraskende var forsøgspersonerne lagt mere fornuftige og rationelle, når de skulle forestille sig, at det var et problem veninden stod overfor fremfor dem selv. Hvis det var et problem, de selv stod overfor skulle så forsøge at erstatte ’mig’ med ’hende’, for at se det hele fra et andet perspektiv.

– Når du er i stand til at hæve dig over situationen, og forsøge at se på situationen fra en anden synsvinkel, vil du få den klarhed, som du ellers kun har, når det er en ven, du skal rådgive. Normalt tager følelserne over, og det får folk til at reagere instinktivt, men hvis man ser på tingene fra en andens synspunkt, så kan du bedre vurdere, hvordan du skal reagere, og hvad der kan være løsningen på problemet, siger professor og ledende forsker på projektet Igor Grossmann.

Sammen i 30 år: Nogle gange skal man bare lukke røven og tage opvasken

Metoden med at prøve at se på tingene som en udenforstående kan bruges i både større og mindre problemstillinger, også på arbejdet kan metoden være et godt værktøj.

– Så før du ryger op i det røde felt så vent et øjeblik og tænk på, at du i stedet forsøger at hjælpe en ven igennem en lignende situation. Få styr på alle dine informationer og forestil dig, hvad udfaldet vil blive. Det vil måske tage lidt tid at tage stilling til det hele, men på den lange bane vil du handle mere rationelt og løse et skænderi eller en konflikt på en langt bedre måde, siger Grossmann.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes