Konflikterne rejser med os på ferien

Det kan føre til frustration og skænderier, hvis vores forventninger til ferien ikke bliver indfriet.

Det kan føre til frustration og skænderier, hvis vores forventninger til ferien ikke bliver indfriet.

Kufferten er pakket, passet er fundet frem, og forude venter ferie og hygge. Men ikke alle sætter kursen mod lutter idyl, når de rejser med deres bedre halvdel. Knap hver tredje har prøvet at blive uvenner med kæresten under ferien.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

At det forholder sig sådan, skyldes ifølge parterapeut Martin Øster­gaard blandt andet, at ferien minder os om de problemer, vi ikke tager os af i hverdagen.

»I hverdagen har vi udarbejdet nogle strategier for, hvordan vi fysisk og psykisk undgår at støde sammen på måder, som irriterer os. De undvigelsesstrategier kan vi ikke rigtig bruge i ferien,« forklarer han.

Sådan standser I konflikterne om rod

For høje forventninger
Mattias Stølen Due, direktør for Center for Familieudvikling og forfatter til bogen ‘Pas på parforholdet’, peger på, at det er naturligt, at der opstår udfordringer, når man er sammen i længere tid – uanset hvor godt man passer sammen, og hvor gode rammerne er. Han mener, at en katalysator for konflikterne på ferien er, at vi har nogle store forventninger til, hvad vi skal nå.

»Vi skal både forkæle os selv og indhente det forsømte, hvad angår vores parforhold og familie. De forventninger, vi har til kvalitetstid, kan nogle gange være så høje, at det kun fører til frustration,« forklarer han.

Undgå navlepilleri
Noget af det, der har skabt uvenskab for deltagerne i undersøgelsen, er, hvad man skal se, og hvor man skal spise. Desuden er en del mænd blevet frustreret over, at deres partner ikke har haft samme behov for aktivitet på lagnerne.

»Mange mænd får kontakt til deres ømhed og føler sig forbundet med kvinden, når de har sex. Kvinden vil måske hellere snakke om, hvordan de har det med hinanden, inden de kaster sig ud i lagengymnastikken, og derfor opstår konflikten,« forklarer Martin Østergaard.

Det er de små ting, der ødelægger dit parforhold

Vil man undgå, at uoverensstemmelserne sætter et negativt præg på ferien, skal man være bevidst om hinandens behov.

»Kvinden skal være opmærksom på, at manden ikke bare er en sur idiot, men sådan set lider af understimuleret mellemgulv. Omvendt skal manden forstå, at hun også har brug for, at han kigger hende i øjnene, holder hende i hånden og er lidt romantisk og spørger, hvordan hun har det,« forklarer Martin Østergaard, der understreger, at det også kan være lige omvendt.

Mattias Stølen Due er enig i, at noget af det, der kan reducere konflikterne, er, når man formår at vende sit perspektiv, så man ikke kun har blikket rettet imod, hvad man selv har lyst til.

»Mange af konflikterne i ferien handler om, at vi er os selv nærmest. Hvis begge parter har det sådan, vil det alt andet lige ende i konflikter. Man bør i højere grad være optaget af, hvad der gør, at den anden får forsødet sin tilværelse,« understreger han.

Gode råd
  • Snak om, hvilke forventninger I har til ferien og dens indhold.
  • Især folk, der er introverte, kan have gavn af at være lidt alene under en ferie. Det er vigtigt, at den anden har forståelse og respekt for det og ikke gør det til et problem, for det handler ikke om, at den anden ikke kan lide en.
  • Vær bevidst om, at det er naturligt, at der kan komme bump på vejen, når man er sammen i længere tid, for så er det nemmere at stå imod, når de kommer.
  • Oplever I, at I ofte bliver uvenner i ferien, kan det være en god idé at få hjælp fra en psykolog eller en parterapeut og selv at få snakket om, hvad det er, der sker, når I er på ferie sammen.

    Kilder: mattias Stølen Due og Martin Østergaard

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes