Butikker sælger medicin ulovligt

Flere steder udleverede ekspedienten både Panodil og Panodil Zapp, selvom det er ulovligt.

Flere steder udleverede ekspedienten både Panodil og Panodil Zapp, selvom det er ulovligt.

»Det må jeg ikke!« lyder den korte besked fra ekspedienten i både Matas og SuperBrugsen, da Søndagsavisen forsøger at købe både en pakke Panodil og en pakke Panodil Zapp.

Missionen lykkes derimod i den første og eneste 7-Eleven, Rema 1000, Netto, Circle K og Q8, vi besøger.

»Jeg må egentlig ikke sælge dig de her to pakker. Men o.k.,« siger en ung mandlig ekspedient og langer med et skuldertræk begge de efterspurgte pillepakker over disken.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der fører tilsyn med de butikker, der har tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin.

Der er nemlig krav, der skal overholdes: Kunderne må ikke selv kunne forsyne sig, medicinen skal opbevares ved en bestemt temperatur, og så skal ekspedienterne kende reglerne for salg – og overholde dem.

7-Eleven og tanken har dyrest medicin – Rema 1000 vinder pristjek

sådan er reglerne
Supermarkeder, kiosker, tankstationer og Matas må kun sælge pakker med 10 piller (undtaget Ipren, hvor der er 20 i).

Den samme kunde må kun købe én pakke med det samme virkningsstof pr. dag. Man kan altså godt købe en pakke med 10 Kodimagnyl og en pakke med 10 Panodil. Men man må ikke købe to ens pakker og heller ikke en pakke Panodil og en pakke Panodil Zapp, da begge indeholder paracetamol.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

»Det er bestemt ikke i orden«
»Det lyder slet ikke godt,« siger Annette Byrholt Hansen, der er sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen, da hun hører, at ekspedienter flere steder har udleveret piller mod reglerne – og mod bedre vidende.

»Vi ved, at det kan være svært for ekspedienterne at forstå og kende reglerne. Men det er nyt for mig, at nogle også er ligeglade. Det er bestemt ikke i orden,« siger Annette Byrholt Hansen.

Lægemiddelstyrelsens egne kontrolbesøg viser også, at en del ekspedienter ikke kender reglerne for at udlevere medicin.

Og der er bødestraf, hvis forhandlerne ikke efterlever reglerne, fortæller Annette Byrholt Hansen.

»Reglerne er jo til for patienternes sikkerhed, fordi der var sager om unge piger, der ville begå selvmord med piller. Formålet med reglerne er, at det skal være sværere for dem at få fat i mange piller på en gang,« siger hun.

Styrelsen vil nu indkalde repræsentanter fra forhandlerne for at få dem til selv at komme med forslag til en løsning, så de kan overholde reglerne for at udlevere medicin.

Kom af med hovedpinen på 60 sekunder – uden piller eller andet medicin

Det siger butikkerne selv

Vi har kontaktet de kæder, der ulovligt udleverede flere pakker piller med samme virkestof. Her er deres svar:

Netto:
»Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at lovgivningen bliver overholdt. Og det er en fast del af kassemedarbejdernes oplæring, at regler og procedurer altid bliver overholdt. Når der sker en fejl på dette område, er det en fejl for meget, og vi vil benytte anledningen til at følge op på det i vores butikker.«

Kenneth Luxhøi, regionschef


Rema 1000:
»Det er vigtigt, at reglerne bliver fulgt, så denne episode giver anledning til at indskærpe retningslinjerne over for alle medarbejderne.«

Mads Nysted, salgsdirektør


Circle K:
»Det er selvfølgelig beklageligt, hvis vi ikke har overholdt loven i forhold til udlevering af håndkøbsmedicin i den konkrete sag. Vi har dog fokus på dette både i træningen af vores medarbejdere, i vores manualer og også rent praktisk, når en kunde køber håndkøbsmedicin. Her får den enkelte sælger i kassen en pop op-besked, for eksempel for Panodil: ‘Maks. 1 pk. pr. dag – minimum 18 år’. Så der kan ske fejl i købssituationen, men vi har fokus på at overholde reglerne.«

Ann Kirstine Havsteen, Marketing & Communications Director


7-Eleven:
»Vi beklager, at det var muligt at købe Panodil og Panodil Zapp på samme bon. Det må ikke ske. 7-Eleven beskæftiger cirka 3.000 medarbejdere i Danmark – mange af dem er unge mennesker i studiejob. Det betyder, at der hele tiden er mange nye medarbejdere under oplæring – og når man er ny, kan det være vanskeligt at huske alt. Det er menneskeligt. Men naturligvis skal 7-Eleven følge lovgivningen. Vi håber, der er tale om en engangsforeteelse, men vil alligevel minde alle medarbejderne om reglerne.«

Jesper Østergaard, administrerende direktør


Q8:
»Vi er meget ærgerlige over at høre, at der har været en afvigelse på en af vores stationer i forhold til salg af håndkøbsmedicin. Det er dybt beklageligt, fordi vi naturligvis har en klar procedure på det område. Vi gennemgår nu lovgivning og procedure med vores stationer igen for at understrege, at alle uden afvigelser skal følge reglerne for salg af håndkøbsmedicin.«

Marie Sheye Lund, communication manager

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes