Det synes vi, er klammest i supermarkedet

Rådden frugt, kødsaft og et beskidt varebånd ved kassen er det, danskerne synes, er klammest i supermarkedet.

Rådden frugt, kødsaft og et beskidt varebånd ved kassen er det, danskerne synes, er klammest i supermarkedet.

Det kan blive en tung tur gennem supermarkedet, hvis man starter med at samle en snavset indkøbskurv op, træder ind på et snusket butiksgulv og som det første møder en grøntafdeling, hvor en frugt med mugpletter er det mest iøjnefaldende på hylden.

Ikke desto mindre er den slags oplevelser ikke særlig sjældne i de danske supermarkeder.

Hele 94 procent af danskerne kan pege på ting, de støder på i supermarkedet, og som de oplever som ulækre eller klamme, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

Det er alt fra rådden frugt og snavs til kødsaft på kødpakkerne og klistrede flaskeautomater, der giver kunderne en dårlig oplevelse.

»Det er jo frygteligt, at der er så mange supermarkeder, hvor de her ting sker. Lige så snart folk har en oplevelse af, at noget er snusket eller klamt, påvirker det deres helhedsopfattelse af butikken og giver en dårlig serviceoplevelse. I sidste ende kan for mange af den slags oplevelser betyde, at man simpelthen ikke gider handle der længere,« siger Karsten Koch, der er ekspert i kundeservice og partner i rådgivningsvirksomheden Meng og Company.

Dét irriterer os mest ved de andre i supermarkedet

»Det er gået galt«
Ofte skal der ikke mere end én dårlig oplevelse til, før en kundes syn på en butik er påvirket negativt.

»Der skal 20 gode oplevelser til for at rette op på én dårlig, når det gælder de her ting. Det er virkelig vigtigt, at man ikke har en klam oplevelse der, hvor man køber madvarer. Ofte kan én dårlig oplevelse – som snavs i hjørnet af butikken – være afgørende for, hvordan man opfatter butikkens generelle hygiejnestandard,« siger Michael René, der er ekspert i hygiejne og sensorik på Professionshøjskolen Metropol og forfatter til bloggen Pletvæk.dk.

Kundernes klamme oplevelser kommer ikke som nogen overraskelse for Karsten Koch, der som en del af sit job har rådgivet mange detailbutikker gennem årene.

Han har oplevet, hvordan en del butikskæder er gået efter at øge indtjeningen ved at spare på omkostningerne i stedet for at investere i medarbejderne.

Her er Danmarks bedste supermarkedsbrød

»Og så er det gået galt. Det nemmeste er at spare på mængden af personale og oplæring af personale. Man har fravalgt at bruge ressourcer på at holde butikken ren og hygiejnisk, og det kan virkelig ses i nogle butikskæder. Så kan du være så sød og rar over for kunderne, som du vil, men det hjælper ikke meget, hvis kunden generelt oplever, at der er snavset og ikke er styr på tingene,« siger Karsten Koch.

Selvom han ikke vil udpege specifikke supermarkedskæder, mener Karsten Koch, at der er en klar sammenhæng mellem snavsede butikker og de butikskæder, som ikke har leveret gode resultater de seneste år.

»Jeg kan tydeligt se forskellen. De butikker, der ekspanderer og har succes, har virkelig styr på de her ting og præsenterer indbydende butikker. Når man så ser de kæder, hvor det sejler, og der er snusket, er det også et klart symptom på, at man ikke har styr på sin forretning,« siger Karsten Koch.

Dette supermarked har de mest tilfredse kunder

Top-10: Det synes vi, er klammest

Vi har bedt Michael René, der er ekspert i hygiejne på Professionshøjskolen Metropol og forfatter til bloggen Pletvæk.dk, vurdere, hvor klamme og farlige danskernes 10 mest uhumske oplevelser er.

1. Rådden frugt (47 %)
»Rent visuelt og oplevelsesmæssigt er muggen eller rådden frugt og grønt ikke særlig lækkert, så jeg kan sagtens forstå, at folk synes, det er klamt. Der er tit tale om fordærvede mikroorganismer, som nedbryder frugten eller grøntsagen, men de er ikke nødvendigvis farlige. Hvis der er tale om skimmelsvamp, kan der med nogle skimmelsvampe produceres toksiner, som kan være kræftfremkaldende på sigt, fordi det kan ophobes i vævet og udgør en risikofaktor senere i livet. Så det er ikke en fare at indtage nu og her, men det kan være det på sigt. Med det i baghovedet er det en god idé at fravælge muggen frugt eller den frugt, det har ligget op ad.«


2. Kødsaft/blod på kødpakker (33 %)
»Det er selvfølgelig ret ulækkert, og der er en risiko for at blive syg af det. Kødsaft indeholder i værste fald campylobacter, som er den bakterie, der topper statistikken hvert eneste år med mange sygdomstilfælde. Tallene fra Statens Serum Instituts opgørelse over ‘Antal tilfælde af campylobacter’ var 4.677 i 2016. Bakterien kommer fra dyret og kan sidde naturligt i kødsaften. Så hvis du får en vis mængde på hænderne, og du ikke vasker fingre, kan du godt blive syg af det her. Symptomerne er utilpashed, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkast og feber, og der kan også opleves blodig afføring.«


3. Beskidt/vådt/klistret varebånd ved kassen (31 %)
»Man lægger sine varer oven i noget, som kan være alt muligt ulækkert – kødsaft og andet – og det er altså klamt. Det er ikke et godt indtryk at forlade butikken med, for det giver dig et billede af, at der ikke er styr på hygiejnen. Der er minimal risiko for, at du bliver syg af det, for det er overfladen af dine varer, der bliver kontamineret. Men lækkert er det ikke.«


4. Snavs på gulvet og i krogene (25 %)
»Det er ret ulækkert, hvis der er beskidt på gulvet, og det giver et billede af, hvordan hygiejnestandarden generelt er i butikken. Man kører rundt med sin kurv på et beskidt gulv, hvor hjulene hvirvler ting og sager op i kurven. Folk vader rundt med alt muligt på skoene – jordbakterier og i værste fald dyrs afføring. Det er så pludselig blevet hvirvlet op på emballagen af dine varer i vognen, og nu kommer det på dine hænder, når du pakker varen op. I værste fald tager du den vare ud og spiser den, og hvor er de bakterier så nu? Selvfølgelig skal man være vildt uheldig, hvis du bliver syg af det her. Men der er en meget spinkel risiko, og det er klamt.«


5. Beskidte indkøbskurve (22 %)
»Jeg har selv oprettet en gruppe på Instagram, hvor man kan tilføje billeder af klamme indkøbskurve, og der er virkelig mange ulækre eksempler. Jeg kan sagtens forstå, at folk synes, det er klamt at skulle lægge deres varer ned i en snavset kurv. For hvad har der været i den? Hvis der for eksempel er stillet en kurv på gulvet med mugne varer, tømmer personalet den så bare og stiller den over i bunken? Vasker de den først? Emballagen på dine varer risikerer at blive kontamineret af alle mulige mikroorganismer. Og selvom der er en ekstremt lille risiko for at blive syg af det, så er risikoen ikke nul.«


6. Varer, der har overskredet deres udløbsdato (17 %)
»Vi går i supermarkedet for at få friske madvarer, så det er klart, at folk synes, det er klamt at støde på for gamle varer. Det, der først og fremmest sker med varer, der har overskredet holdbarhedsdatoen, er, at de falder i kvalitet og smag. Så er der den rent mikrobiologiske del, hvor der kan vokse forskellige former for skimmelsvamp, der i værste fald medfører toksiner. Det kan være farligt på sigt og kræftfremkaldende, så man kan lige så godt være på den sikre side og lade være med at spise det.«


7. Beskidte hylder – eventuelt en vare, der er gået hul på (16 %)
»Det er klart, at det kan opfattes som ulækkert. Især hvis det er en vare, der flyder ud af emballagen og ud på hylden. Som udgangspunkt er det, der flyder ud, ikke farligt, da det jo er en vare, som er opbevaret rigtigt. Men når det kommer ud i den fri luft – noget yoghurt for eksempel – kan bakterierne jo sagtens udvikle sig. Men det er mest af alt bare ulækkert at se på.«


8. Udefinerbar dårlig lugt (16 %)
»Der må ikke lugte grimt i et supermarked – uanset om det er sur gulvklud, eller hvad det er. Der skal dufte godt, der skal være rent, medarbejderne skal være smilende. Det er ret afgørende, at der ikke lugter af noget, som ikke hører hjemme i et supermarked. Det giver en dårlig oplevelse.«


9. En klistret flaskeautomat (15 %)
»Det er virkelig ulækkert, og det kan være alverdens baktier, der sidder på sådan en automat, for hvis du har samlet flasker op fra jorden, kan der jo være alt mellem himmel og jord på sådan en flaske. Vi taler afføring fra dyr og så videre, og den slags kan du sagtens blive syg af, hvis ikke du vasker fingre. Men jeg vil dog rose butikkerne for, at der er kommet desinfektionsapparater op mange steder. De har selv indset, at det her er for ulækkert, og det er et stort skridt, som fortjener ros.«


10. En rodet eller snusket brødafdeling (12 %)
»Det er ikke særlig lækkert at se på, og det kan sagtens være problematisk. Hvis en person med en sygdomsfremkaldende virus og store mængder sygdomsfremkaldende bakterier på hænderne rører brød eller kager uden handsker eller tang, kan mikroorganismerne sagtens blive overført til den, som spiser varen. Det er ikke særlig sandsynligt, at det sker, men du kan i værste fald få en virus og få symptomer med opkast og diarré. Indimellem ser man også, at butikken er løbet tør for handsker, og så er det, at risikoen for overførsel af mikroorganismer øges, og det er ikke rart.«

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.016 respondenter, som hver har kunnet angive tre svar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes