Ugens maskuline ret: Ølbraiserede svinekæber

Foto: Louise Gert

Ølbraiserede svinekæber med enebær og løg

Jeg synes, det at spise svinekæber, minder lidt om min barndom, når min mor lavede ’gode ben’, og man så fik et nøgleben og lige fik fat i den store luns kød. Øl, laurbær og enebær er et fantastisk krydderimatch til svinekæber.

Og så er svinekæber billige, men ofte lidt svære at få fat i, og det forstår man jo ikke. Nogle gange ligger de der bare i køledisken, og andre gange er de ikke til at opdrive, så det er en god idé at bestille dem. En slagter har engang sagt til mig, at de er svære at få, fordi de er så billige, og slagterne nogle gange slet ikke gider skære dem ud fra grisens kæbe. Den får så lov at stå, fordi det har jeg svært ved at forstå.

Svinekæber synes jeg er et acceptabelt navn, ikke desto mindre ligger de under navnet ‘griseklumper’ i supermarkedernes kølediske. Dette har været oppe til diskussion flere gange, men det er som om, det er for svært at omdøbe en udskæring.

4 personer

  • 8-12 svinekæber
  • 1 økologisk Thy øl
  • 2 laurbærblade
  • en lille håndfuld enebær
  • 4 rødløg
  • havsalt og friskkværnet sort peber
  • 2 spsk. mørk balsamico
  • Mos:
  • 4 bagekartofler
  • 1 spsk. rapskimolie
  • 2 smørtern
    (del en pakke smør i 32 tern og løsfrys disse, og tag så en smørterning op, når det giver god mening, hvilket det gør her i mosen)
    Topping: friskhakket persille, kruspersille eller den bredbladede persille.

1. Læg svinekæberne i en gryde, hæld øl over, læg laurbærblade ved. Giv enebærrene et let tryk, så de ’åbnes’ og læg dem ved.

2. Skær rødlig i fine både og læg dem over.

3. Giv et drys salt og peber og lad nu retten simre i 5 kvarter. Spæd med lidt vand undervejs, når det er nødvendigt.

4. Tag svinekæberne op, kom eddike i og lad saucen koge lidt ind, mens du med en kartoffelkniv skraber fedthinden på den ene side af svinekæberne af.

5. Kom kæberne tilbage i gryden, og smag til.

6. Skræl og skær kartoflerne i tern og kog dem møre i saltet vand ca. 12 min.

7. Hæld vandet fra og mos dem nu – brug evt. et kartoffelmosejern eller et stabilt piskeris – med olie og smør og smag til med salt.

8. Anret mosen med kæberne, saucen og persille.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes