Sådan bruger du mælkebøtten i din mad

Mælkebøtter har ikke altid været opfattet som ukrudt. 300 år før vor tidsregning regnede de arabiske læger den med i den gruppe af urter, der var velsignede.

Roden blev anvendt mod fordøjelsesrelaterede problemer, mens bladene blev brugt som et effektivt, vanddrivende middel.

Her får du råd til, hvordan du kan bruge mælkebøtten i din kost.

5 tips til at skabe den hyggeligste sommeraltan

  • Brug blomsternes kronblade, som kan drysses oven på stort set alle retter. Derudover pynter de og giver et tilskud af flavonoider, der styrker dit immunforsvar. Særligt de vitaminer og mineraler der findes i mælkebøttens blade, gør det til en af vores mest næringsrige planter.
  • Brug bladene alle de steder, hvor du normalt vil bruge ruccolasalat. Det kan være i din salat eller i pesto. Du kan også hakke dem og drysse dem på en omelet, en pastaret eller måske på en pizza.

Her er tricket, der gør dit havearbejde meget lettere

  • Naturligvis kan du også tørre bladene og bruge dem i en teblanding, gerne sammen med andre urter. Bladene smager ikke af så meget i en te, derfor kan de med fordel blandes med eksempelvis pebermynte.

Derfor skal du spise mad i alle regnbuens farver

  • Især roden er gavnlig for fordøjelsen, da den indeholder såkaldte polysakkarider og taraxacosider, der styrker den sunde mikroflora i tarmen og fremmer leverens udskillelse af uønskede stoffer. Derfor kan du få meget godt ud af den. Du kan eksempelvis grave den op, rense den, skære den i mindre stykker og tørre den ved svag varme i ovnen. Så har du også en god ingrediens til en kop te, som fremmer fordøjelsen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes