12 uger med ekstrakt af broccolispirer kan hæmme type 2-diabetes

Svenske forskere har opdaget, at ekstrakt af broccolispirer kan bremse leverens overproduktion af sukker og modvirke type 2-diabetes.

Forskerne har allerede lavet kliniske forsøg, hvor overvægtige patienter med type 2-diabetes har drukket broccoliekstrakt, som mindskede deres levers sukkerproduktion med 10 procent. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi er meget begejstrede for resultatet. Tanken om at lade diabetespatienter spise funktionelle fødevarer frem for medicin er meget tiltalende,« fortæller ph.d. og leder af Translational Diabetes Research Group ved Lund Universitets Diabetes Center Anders Rosengren.

Broccoliekstrakt virker på diabetespatienter
Anders Rosengren undersøgte sammen med kollegaer effekten af stoffet sulforafan, der findes i kål som broccoli og rosenkål, på overvægtige patienter med type 2-diabetes ved at give diabetespatienter ekstrakt af broccolispirer.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er det sundt at være nedtrykt

Broccolispirer indeholder 20 gange så meget sulforafan som broccoli, så det var den eneste måde at sikre, at patienterne fik relevante doser til at nedsætte sukkerproduktionen i deres leverceller.

»Der findes så lidt sulforafan i broccoli, at man skulle spise omkring fem kilo broccoli om dagen for at få nok sulforafan, til at det kan have en effekt på diabetes. Så man skal ikke tro, at man bare kan spise en masse broccoli for at bekæmpe sygdommen,« siger Anders Rosengren.

Broccoliekstrakt sænker leverens sukkerproduktion
De svenske forskere undersøgte effekten af broccoliekstraktet ved dagligt i 12 uger at lade én gruppe patienter drikke ekstraktet og en anden gruppe et placebo.

Begge patientgrupper fik ligeledes det blodsukkersænkende lægemiddel metformin som en del af deres normale behandling for type 2-diabetes.

Læs mere på Videnskab.dk: Test kan forudsige, om du får succes

Efter 12 uger fandt forskerne, at sukkerproduktionen i leveren var faldet med 10 procent i gruppen af patienter, der fik broccoliekstrakt, i forhold til gruppen, der fik et placebo.

»10 procent reduktion kan betyde meget over de mange år, som folk lever med diabetes. Derfor er vores resultater meget opmuntrende. Desuden er det et naturligt stof, og vi vil meget hellere give folk med type 2-diabetes broccoliekstrakt, end vi vil give dem piller,« siger Anders Rosengren.

Kan også bruges til at finde andre lægemidler
Forskernes metode involverer både en genetisk analyse og en matematisk model, der beregner sandsynligheden for, at et bestemt stof kan modvirke effekten af skadelige gener. Den metode kan formentlig også bruges til at finde lægemidler mod andre sygdomme.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor går min hjernerystelse ikke væk?

»Vi er de første til at finde stoffer på den måde og samtidig vise, at de virker i kliniske forsøg. Vi er også ret sikre på, at vi på samme måde kan finde stoffer, som virker mod andre sygdomme, specielt livsstilssygdomme,« siger Anders Rosengren.

Den svenske forsker fortæller, at han i øjeblikket er i gang med at ansøge EU om godkendelse af broccoliekstrakt som behandlingsmetode til sænkning af blodsukkeret hos overvægtige patienter med type 2-diabetes.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Nyt fund kan omskrive vikingeborgenes historie

Forskere gav delfiner LSD for at lære dem at tale

Kemikalie giver alle hudtyper solbrun kulør – uden solbadning

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes