Derfor er dit bagepapir skadeligt

For rigtig mange af os er bagepapir et helt uundværligt redskab i hverdagen. Det sikrer, at kagen, rodfrugterne og fritterne glider let af bradepanden, og så er det da skønt at slippe for at skure fastbrændte madrester af.

Men al den bekvemmelighed har en pris. Slip let-overfladen på det populære bagepapir indeholder nemlig nogle ubehagelige stoffer.

Farlige fluorstoffer i bagepapir
Bagepapir er ofte behandlet med fluorstoffer for at give det den fedt- og vandafvisende overflade, og fluorstofferne er – for at sige det mildt – meget omdiskuterede.

De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, sænke mænds sædkvalitet, gøre vaccinationer virkningsløse og øge risikoen for abort, og så ophober de sig i organer såsom nyrer og lever.

Samtidig er de skadelige for miljøet, fordi de er meget svære at nedbryde. De ender i spildevandet og på den måde tilbage i kredsløbet og i din krop.

Derfor bør du ikke bruge de blå og gule engangskarklude

Særligt skadeligt i kage og pomfritter
Bagepapir med fluorstoffer er særligt udskældt, fordi de ubehagelige stoffer har lettere ved at vandre fra papiret og over i din mad, når den er opvarmet – og det er jo netop ved opvarmning af mad, at man typisk bruger bagepapir.

Det er også påvist, at madvarer med et højt indhold af fedt optager flere af de skadelige stoffer end fedtfattig mad. Det vil sige, at din dejlige chokoladekage eller sprøde ovnfritter er særligt udsatte.

Her er 6 steder i dit hjem, der er mere væmmelige end dit toiletbræt

Alternativ til skadeligt bagepapir
Du kan få bagepapir, der er lavet af silikone og ikke indeholder fluorstoffer, men silikone er også skadeligt for miljøet, og nogle silikoneforbindelser er også mistænkt for at være skadelige for mennesker.

Et bedre alternativ er derfor svanemærket bagepapir eller ganske enkelt at afsætte lidt ekstra tid til at skure bagepladen.

Kilde: Forbrugerrådet TÆNK & Ingenøren

Sådan bekæmper man myrerne uden skadelig kemi

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes