Dette kan gøre dig madafhængig

Personer, som har posttraumatisk stresslidelse efter for eksempel at have oplevet krig, voldtægt, en ulykke eller et stort pres, har tre gang så høj risiko for at blive madafhængige, skriver news.health.com.

Spis mere blomkål – det indeholder masser af fibre, der er med til at holde dit blodsukker stabilt

Forskere fra Minnesota Universitet har fundet frem til sammenhængen mellem posttraumatisk stresslidelse og afhængigheden af mad. Det er ikke en afhængighed, alle med posttraumatisk stresslidelse vil opleve, langtfra faktisk, for risikoen er stadig forholdsvis lille, men der ses en klar sammenhæng.

Den sammenhæng er vigtig i forhold til behandling af folk, der er madafhængige, forklarer assisterende professor på universitetet Susan Mason:

– Hvis de kliniker, der yder psykisk sundhedspleje, er klar over at posttraumatisk stresslidelse sommetider ledsages af spiseproblemer, så er de bedre i stand til at skræddersy en behandling, som er bedre for patienten.

Få ernæringsekspert Marie Steenberger bedste råd til, hvordan du mentalt kan hjælpe dig til vægttab

Misbrugsproblemer
Tidligere studier har også linket disse to ting sammen og flere personer med lidelsen vil opleve, at de har spiseproblemer og dermed udvikler overvægt eller undervægt. Faktisk ses det ofte, at også andet misbrug følger med, forklarer Susan Mason.

Få ernæringsekspert Marie Steenberger bedste råd til, hvordan du mentalt kan hjælpe dig til vægttab

Forskerne har dog svært ved præcis at fastslå, hvorfor og hvordan disse afhængigheder udvikles, fordi det ikke er muligt at sammenligne med raske personers adfærd. Men en ting er sikkert, det ekstra indtag af mad er med til at dæmpe visse følelser og ligge låg ting som gør ondt, fortæller Susan Mason.

De nye studier slår altså fast, at der er en sammenhæng, men en direkte løsning eller idé om, hvorfor sammenhængen finder, det kan forskerne endnu ikke præsenterer, og de arbejder derfor videre med undersøgelserne.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes