ASMR: Her er lydene, der giver ”hjerneorgasme”

For nogle mennesker er specielle hverdagslyde som at høre englene synge. En sagte hvisken, sider, der bliver vendt i en bog, knitren, eller en blyant, der stryger blidt over papir kan fremkalde en sitrende fornemmelse i hovedbunden og nakken hos nogle mennesker –  med en ekstremt afslappethed til følge.

Fænomenet kaldes ASMR, der står for Autonomous Sensory Meridian Response, og det har millioner er tilhængere verden over. Specielt på YouTube, hvor ASMR-tilhængere kan se lange videoer med hår, der børstes, gaver, der langsomt pakkes ud, eller andre trigger-lyde – ofte fulgt af dæmpet, behagelig snak eller hvisken fra en af de mange ASMR-udøvere.

ASMR-video: Her kan du høre lydene, som gør dig helt afslappet

Ikke videnskabeligt bevist
Der er ikke forsket ret meget i ASMR (selvom navnet lyder meget klinisk!), og derfor findes der ikke nogen veldokumenteret forklaring på fænomenet. Ikke desto mindre taler antallet af tilhængere for, at der nok er noget om snakken med de behagelige lyde.

Det er ikke alle, ASMR virker på, men man skulle efter sigende ikke være i tvivl, hvis man er en af de ”heldige”. Nogle beskriver følelsen som en “orgasme” i hjernen –  men ASMR er ikke et seksuelt fænomen, selvom nogle af videoerne umiddelbart kan virke meget intense.

gaver, der langsomt pakkes ud, eller andre trigger-lyde – ofte fulgt af dæmpet, behagelig snak eller hvisken fra en af de mange ASMR-udøvere.

Sådan kan dit mavefedt ødelægge din søvn

De fleste bruger dem som en form for mindfulness, til afstresning eller som middel mod søvnløshed!

Det er dog ikke alle lyde, der virker på alle, så man skal forsøge sig frem og se, hvad der eventuelt kan trigge en. Og selv hvis man ikke oplever en decideret sitren, kan man stadig få en stor afslappethed i kroppen af bestemte lyde, hvis man lukker øjnene og giver sig hen.

5 overraskende madvarer der får dig til at sove godt

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes