6 myter: Fup og fakta om sol og solbriller

Få styr på, hvad der er op og ned, når det kommer til sommer, sol og solbriller.

  1. Uv-stråler er kun farlige om sommeren

FUP

Selv om uv-intensiteten varierer efter sæson, er uv-stråling til stede hele året. Du kan hverken se eller mærke solens uv-stråler, men ligesom solen kan skade huden, kan for meget sol også skade dine øjne. Det kan ske en varm forårsdag i haven, en sommerdag på stranden eller en kold vinterdag på skipisterne. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne året rundt.

5 tips: Sådan får du dit tøj til at se dyrt ud

  1. Store glas beskytter bedre 

FAKTA

Jo større glassene er i dine solbriller, des bedre beskytter de dine øjne og den sarte hud omkring dem. Det er også altid en god idé at bruge solbeskyttelse med høj faktor i øjenregionen for at modvirke hud- og modermærkekræft.

  1. Jo mørkere glas, des bedre uv-beskyttelse

FUP

Uv-beskyttelse har intet at gøre med farven på glasset. Mørke glas uden uv-beskyttelse kan faktisk være værre end slet ikke at bruge solbriller, da de får pupillerne til at udvide sig og dermed øger eksponeringen for solen.

Videoguide: Sådan får du de perfekte røde læber

  1. Lavtstående sol kræver ekstra beskyttelse

FAKTA

I modsætning til huden er synet mest udsat for uv-stråling, når solen står lavt på himlen i formiddags- og eftermiddagstimere, hvor pande og bryn ikke skærmer for solen i samme grad som midt på dagen, hvor solen står højt på himlen.

  1. Dyre designsolbriller er bedst

FUP

Det er udelukkende glassets materiale og behandling, der har betydning for, hvor godt dine øjne er beskyttet mod solens stråler. Så hvis du sørger for at vælge solbriller med 100 procent uv-beskyttelse, så spiller prisen ikke en afgørende rolle.

Er du blevet solskoldet? Du må aldrig gøre disse 10 ting

  1. Det er nødvendigt at beskytte mod både uva- og uvb-stråler

FAKTA

Uva-stråler danner pigment og gør dig solbrun, men fremskynder samtidig ældning af huden, mens uvb-strålerne giver solskoldning og ofte forbindes med hudkræft og synsproblemer som f.eks. grå stær. Derfor er det vigtigt, at du vælger solbriller, der sikrer dig 100 procent uv-beskyttelse.

Kilde: Optikerforeningen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes