Test af 4 typer pander: Slip let-panden koger din bøf

En slip let-pande er lang tid om at blive varm, så du risikerer, at bøffen bliver kogt og ikke stegt.

Du skal ikke stege bøffer, rå madvarer og store stykker mad på stegepander med teflon eller anden slip let-belægning.

Slip let-belægningen er glat, varmeisolerende og vandafvisende. Tilsammen gør de egenskaber, at væden, der kommer ud af maden, når du steger, ikke forsvinder fra panden. Og du ender med at koge maden.

Den naturlige reaktion er at skrue op for varmen på komfuret, men det kan slip let-belægningen ikke tåle.

Se hele testen her

Støbejernspander steger perfekt

Sammenlignet med andre typer stegepander har slip let-panderne langt flere ulemper end fordele.

Det viser et eksperiment, som Jacob Kolstrup Zederkof, kok og underviser ved Hotel- og Restaurantskolen, har foretaget for Søndagsavisen.

Han har stegt kyllingebryst, kartofler, spejlæg, pandekager og en bøf af hakket kalv og flæsk på fire forskellige typer pander for at finde fordele og ulemper ved de forskellige typer pander.

»De lavede jo slip let-belægningen, fordi det skulle være lettere at lave mad på sådan en pande,« siger Jacob Kolstrup Zederkof og fortsætter:

»Men den skiller sig ud som den ringeste type pande.«

Slip let-belægningen kan højst tåle 180 grader, og panden buler op på midten, hvis temperaturen bliver højere.

»Pandestegning skal være hurtig og over høj varme. Det står på side 12 i kokkehåndbogen,« siger Jacob Kolstrup Zederkof.

Derfor foretrækker han pander af rustfrit stål og støbejern. De bliver nemlig hurtigst varme og giver den mest jævne stegning.

»Du skal være mere opmærksom, når du steger på en støbejernspande. Til gengæld bliver stegeskorpen så perfekt, at min gamle køkkenchef ville have givet en fyraftensøl,« siger Jacob Kolstrup Zederkof.

Stegepanden med keramisk belægning har fordelene fra slip let-panden, men ikke samme ulemper.

Se hele testen her

Gode til grønt

Normalt bliver den side, du steger til sidst, den grimmeste, men keramikpanden giver en flot, jævn stegning hele vejen rundt.

Blandt andet derfor anbefaler Jacob Kolstrup Zederkof en pande med keramisk belægning, når du skal stege fisk og grøntsager.

»Det er meget vigtigt, hvilken pande du vælger,« siger Jacob Kolstrup Zederkof.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes