Test: Billigste grovbolle er også bedst

Rugstykker fra Rema 1000 slår de kendte Rugfler fra Hatting.

Rugstykker fra Rema 1000 slår de kendte Rugfler fra Hatting.

Duften af nybagt brød fylder testlokalet på Erhvervsskolen Nordsjælland, og kok og uddannelsesleder Mette Yde-Andersen og kokkefaglærer Anne Kyed tøver ikke med at sætte tænderne i brødene for at finde den bedste bolle.

Græskarkerner, hørfrø, havreflager, chiafrø, rugflager og solsikkekerner blander sig med hinanden i forskellige kombinationer. Alle bollerne er udvalgt, fordi de har fuldkornsmel som hovedingrediens og indeholder en slags kerner. Men der er forskel på, hvor grove de virker.

»De her har kerner udenpå, men det er svært at få øje på og smage kernerne indeni,« siger Anne Kyed om Coops økologiske fuldkornsboller med chia, som testsmagerne giver middelkarakteren tre stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Brændt smag hos Hatting
Også Rugflerne fra Hatting har et problem med kernerne.

»Kernerne er der, men bollen smager ikke særlig meget af dem. Det er nok, fordi den har en brændt smag, der tager over,« siger Anne Kyed.

»Præcis. Jeg har også noteret brændt smag på mit papir. Og det har ikke noget med afbagningen at gøre, for bollerne er slet ikke brændte udenpå,« siger Mette Yde-Andersen om Hattings Rugfler, der – som de andre boller – er tilberedt præcis efter anvisningen på posen.

Testpanelet synes samtidig, at Rugflerne er kedelige og har blød skorpe og giver dem derfor testens laveste bedømmelse på to stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Vinder med god smag af kerner
Til gengæld er der kamp om førstepladsen i den anden ende af skalaen.

»Jeg er vild med, at jeg kan smage gær her. Det giver bollen et rustikt udtryk og får den til at virke hjemmebagt,« siger Mette Yde-Andersen om Coops fuldkornsbolle, der som den eneste i testen er rund og gennemskåret på forhånd.

Test af olivenolie: Discountbutik har den bedste

»Men denne her lever op til det, man forventer af en grovbolle, for den er mørk, dufter godt og har kerner og frø både indeni og udenpå,« siger Anne Kyed om de økologiske fuldkornsstykker fra Rema 1000, der scorer topbedømmelsen seks stjerner – tæt forfulgt af Coops fuldkornsbolle, der ender på fem stjerner.

Og så er det tid til at hente det kolde smør og sprede det ud over de lune boller. Det kompenserer også for den mangel, Mette Yde-Andersen mener, at alle bollerne har:

»De mangler salt.«

Test af havregryn: Discountvare og en økologisk deler sejren

Sådan skal grovboller smage

De skal have en god krumme – ikke for våd og ikke for luftig. Det skal være en velhævet bolle, og der skal være sprød skorpe på. Den skal smage bagt, og man skal kunne fornemme, at det er et groft stykke brød med smag af kerner.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes