Tabertomat smager af metal

Går turen til supermarkedet på jagt efter hakkede tomater til en omgang spaghetti bolognese, chili con carne, suppe eller gullasch, kan der gemme sig alt fra solmodne, søde tomater til grønne, bitre af slagsen i dåsen på supermarkedernes hylder. Det viser Søndagsavisens smagstest.

Claus Nexø, kokkefaglærer på Erhvervsskolen Nordsjælland, og hans kollega, kok og professionsbachelor i ernæring og sundhed Anne Kyed, tildeler de syv udgaver i gryderne foran dem alt fra én til seks stjerner.

Mens en del af tomaterne­ mangler smag, stikker smagen i to af dem i den helt forkerte retning.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Umodne og vandige
»Det er slet ikke, hvad jeg forbinder med hakkede tomater,« siger Anne Kyed, da hun har smagt på Rema 1000’s bud på hakkede tomater.

»Den er vandig, og man kan se, at der er grønne tomater i, hvilket giver en bitter smag, som ikke gør noget godt for det samlede indtryk,« påpeger Claus Nexø og er enig med Anne Kyed i, at den skal have to stjerner.

Værst ser det dog ud for Lidls hakkede tomater af mærket Freshona, der kun får en enkelt stjerne.

»Den smager decideret dårligt. Tomatstykkerne ser umodne ud, den er vandig, og så har den en metallisk smag,« lyder det fra Claus Nexø.

Test af færdig-lasagner

»Jeg er faktisk i tvivl om, hvorvidt det er dåsen, jeg kan smage,« tilføjer Anne Kyed.

Hos Lidl ærgrer man sig over resultatet af testen.

»Kvalitet står højt på dagsordenen i Lidl. Vores indkøbere arbejder hver dag målrettet på hele tiden at forbedre kvaliteten og vil naturligvis tage dommernes kommentarer med i videreudviklingen,« skriver kommunikationschef Rikke Brandes i en mail.

Topkarakter til den dyreste
Anderledes begejstret er de to testere, da de stikker skeen i De Ceccos tomater fra Coop, der får Claus til at give den gas som en anden Birthe Kjær.

Test af frysepizzaer med blandet kødfyld

»Sommer, sommer og sol,« bryder han ud i sang, mens Anne Kyed stemmer i: »Det smager af lækre, modne sommertomater. Den er sød og har umamismag og dybde. Og så er den cremet og flot i farven.«

Smagstestens dyreste produkt ender med en topkarakter på seks stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal hakkede tomater smage

De skal have en flot rød farve, som ikke er for brunlig, og de skal have en dybde i smagen og en god balance mellem sødme og bitterhed.

Så meget spiser vi

Hver dansker spiste i 2016 i gennemsnit 2,3 kilo hakkede eller flåede tomater på glas, dåse eller karton. Det dækker også over tomater, der er tilsat krydderurter og hvidløg, men ikke puréer, pastasovse med videre.

Kilde: kilde: Landbrug & Fødevarer på baggrund af euromonitor

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes