Test: Der er smæk på umamien i vinderbouillonen

Kanias bouillon har en god balance i smagen og vinder testen.

Kanias bouillon har en god balance i smagen og vinder testen.

Trænger sovsen til et lille pift, eller skal risene tilføjes noget ekstra smag, er det en hurtig løsning at strø noget grøntsagsbouillon eller dumpe en terning i.

Men hvilken smag du ender op med, afhænger helt af, hvilken bouillon fra supermarkederne du tilsætter, viser Søndagsavisens smagstest.

»Der er meget stor forskel på, hvor meget de smager af salt,« siger Claus Nexø, kokkefaglærer fra Erhvervsskolen Nordsjælland, mens han kigger på glasskålene foran ham, hvor udseendet på de opløste bouilloner spænder over skalaen lys til mørk og grumset til klar.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal grøntsagsbouillon smage
Formålet med bouillonen er, at den skal hæve grundsmags­niveauet. Den skal have umami og smage af grøntsager frem for salt. Den skal gerne være lys og klar i farven, så den kan bruges i en lys ret uden at ændre på udtrykket.

Grumset saltbad
Rema 1000’s grøntsagsbouillon i terning og Oscars økologiske bouillon får begge to stjerner.

»Den er meget grumset, smager af et udkog af gulerødder og mangler dybde i smagen,« lyder vurderingen fra Anne Kyed, kok og professionsbachelor i sundhed fra Erhvervsskolen Nordsjælland, af Rema 1000’s produkt.

Oscar, der er testens dyreste produkt og det eneste i pulverform, får kritik for kun at have en bismag af grøntsager og et knap så prangende udseende.

»Det ligner grumset opvaskevand uden synlige tegn på grøntsager,« lyder det fra Claus Nexø.

Helt galt går det dog for grøntsagsbouillonen af mærket Grand Menu, der fås i Netto. Den får kun en enkelt stjerne.

»Der er ingen tegn på grøntsager, men der er noget udefineret grums, som måske er krydderurter. Den mangler fylde og er meget fed, og så er den voldsomt salt,« siger Claus Nexø.

Helle Merethe Mikkelsen, ansvarlig for sortimentet i Netto, ærgrer sig over testresultatet.

»Det vil vi klart bruge som afsæt til i fællesskab med vores leverandør at optimere produktet,« skriver hun i en mail.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Smæk på umami
Mens Nettos bouillon får testerne til at tænke på et saltkar, sender Lidls Kania-bouillon deres tanker i retning af en suppe, man får serveret på en sneklædt bakketop.

»Den er absolut den bedste – masser af umami og balanceret smag. Den kan nærmest bruges som bouillonsuppe,« lyder det begejstret fra Claus Nexø.

»Umamien får den næsten til at blive helt kødagtig. Jeg bliver lidt i tvivl om, hvorvidt det er en hønsekødsbouillon,« siger Anne Kyed.

Efter at stjernerne er uddelt, er tiden kommet til at nærstudere varedeklarationerne.

Her spotter dommerne, at der er smagsforstærkere i mange af bouillonerne. Det gælder blandt andet Lidls.

»Det er jo lidt pudsigt, at den grøntsagsbouillon, vi synes smager bedst, er et af de produkter, hvor der er E621 i, som giver en kunstig kødsmag,« påpeger Anne Kyed, mens Claus Nexø uddyber E621’s evner:

»Det laver en ottesporet motorvej i vores smagsnerver, som rammer vores smagsløg som umami. Så det er altså en måde at skabe meget smag i en terning.«

Det køber vi mest af

Oksekødsbouillon var tidligere danskernes favorit, men i 2014 blev den overhalet af grøntsagsbouillon. Her er de mest solgte bouilloner:

Grøntsagsbouillon 30%
Oksebouillon 28%
Hønsebouillon 25%
Andet 11%
Svinebouillon 4%
Fiskebouillon 2%

Kilde: Coop Analyse, 2017

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes