Test: Topkarakter til lækre islagkager

Det er en svær – men ganske god – opgave at finde den bedste islagkage, er dommerne Maja Vase og Anne Moltke Dahl enige om.

Det er en svær – men ganske god – opgave at finde den bedste islagkage, er dommerne Maja Vase og Anne Moltke Dahl enige om.

Åh, det er en svær opgave, du har sat os på,« sukker Maja Vase, mens hun stikker gaflen i skiftevis den ene, anden og tredje islagkage for at kåre den bedste.

Det ender med to vindere, der får seks stjerner, mens to islagkager får fem stjerner.

»De er virkelig gode alle fire. Vi har perfekte bunde, uimodståelig karamel, cremet is, eksotisk passionsfrugt og topping af frosne og frysetørrede bær og karamelliserede nødder. Der er rigtig mange gode elementer i de fire islagkager her,« siger Maja Vase, der sammen med meddommer Anne Moltke Dahl har udgivet flere bøger om det søde køkken, blandt andre ‘Lykken er is’.

De har begge været dommere til Årets Kage og udvikler dessertopskrifter til blade, magasiner og aviser.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal en god islagkage smage
Hver for sig skal delene være i orden. Isen skal være lækkert cremet og smage af vanilje, jordbær, eller hvad smagen nu er. Er der lag med bunde, skal de have tilpas smag, konsistens og afbagning.
Og pynten eller det, der er kommet inden i islagkagen, skal spille sammen med det andet og gerne give et spændende pift eller en kontrast til de andre smage.
Alle delene skal være afstemt i forhold til hinanden og fungere i kombination.

Den bedste nøddebund
Skal man servere en islagkage for sine gæster på en varm sommerdag, anbefaler de to dommere, at man vender blikket mod Morten Heibergs islagkage med mandelbund eller Princip!-islagkagen med nøddebund.

»Den her kunne jeg blive ved med at spise af hele dagen,« siger Anne Moltke Dahl om den sidstnævnte.

»Bunden har en intens smag og store stykker af nødder, der knaser. De frosne bær på toppen giver friskhed, og de knaser også lidt, fordi de stadig er lidt frosne – uden dog at være for hårde,« siger Anne Moltke Dahl og suppleres af et begejstret udbrud fra Maja Vase:

»Ja, det er en afsindig lækker nøddebund.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Hansens bunde trækker ned
God bund finder de to også i Morten Heibergs islagkage, der er næsten tre gange dyrere målt ud fra kilopris. Det er testens mindste islagkage på 400 gram til 125 kroner i Irma.

»Bunden er let og næsten fragilité-agtig, og de frysetørrede hindbær på toppen giver et godt syrligt modspil,« siger Anne Moltke Dahl.

»Jeg elsker de karamelliserede nødder på toppen. De er smukke, blanke og giver et knasende modspil til den cremede is, der er en frisk fornøjelse og virker lækkert let. Jeg bliver faktisk lidt lykkelig af at spise den,« siger Maja Vase.

Af pakken fremgår det, at isen er rørt op med skyr.

Generelt holder islagkagerne et pænt niveau, men et par stykker – fra Coop og Premier Is – lander i bunden, fordi de hverken er spændende eller særlig velsmagende.

Islagkagerne fra Hansens lander midt i feltet med henholdsvis tre og fire stjerner.

»Det er vi lidt overraskede over. Isen er rigtig lækker, men bundene trækker den samlede bedømmelse ned,« siger Anne Moltke Dahl.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes