Simpel guide: Få styr på økonomien

Kend dine samlede månedlige indtægter og udgifter, inden du låner på nettet.

Kend dine samlede månedlige indtægter og udgifter, inden du låner på nettet.

Har du altid plus på kontoen, behøver du ikke at bekymre dig, men for nogle danskere er økonomi et begreb, der ikke begejstrer. Er du ved at miste overblikket over din privatøkonomi, bør du handle før situationen udvikler sig.

Skab balance mellem indtægter og udgifter

Det bliver kritisk, når dine udgifter er højere end dine indtægter. Få overblik over indtægter, udgifter og ikke mindst rådighedsbeløb ved at lægge et budget. Rådighedsbeløbet er de antal kroner, du har tilovers, når alle udgifter er betalt.

På nettet finder du flere velegnede programmer og skemaer til formålet. Bruger du Microsoft, kan du også benytte – Excel.

Lån penge med fornuft

Det er en dårlig idé at optage et lån for at tilbagebetale et andet lån. Du bør altid skille dig af med eksisterende gæld, før du optager et nyt. Savner du flere penge mellem hænderne, kan du kontakte dit foretrukne låneselskab, men undgå fordyrende lån, som sætter dig i gæld i mange år.

Bevarer du din sunde fornuft, kan du med fordel låne penge og samtidig være i stand til at betale dine faste udgifter. Søger du efter lån på nettet, kan du eventuelt benytte sammenligningsservicen Moneybanker.com, som har specialiseret sig i det danske lånemarked.

Få styr på din opsparing

En opsparing giver dig tryghed, fordi du ved, at du altid har penge til rådighed, selvom din bankkonto er ved at ramme bunden. At lægge penge til side kan hjælpe dig med at realisere dine drømme, hvad enten det er at rejse, at tage en  ny uddannelse eller materielle goder.

Du kan spare op på en opsparingskonto eller investere penge i værdipapirer. Ydermere kan en pensionsopsparing eller en børneopsparing til dit barn også være en idé.

Tjek dine lønsedler

Finder du fejl i dine lønsedler, bør du konfrontere din arbejdsgiver med det. Ifølge en undersøgelse fra Epinion, lavet for LO og FTF, er der fejl i hveranden lønseddel. Er der fejl i din, kan det betyde, at du går glip af penge.

Det skal du kontrollere på din lønseddel:

  • Løn – stemmer din løn overens med din kontrakt?
  • Arbejdstimer – har du fået løntillæg for de arbejdstimer, du er berettiget til?
  • Pensionsopsparing – stemmer arbejdsgiverens indbetaling overens med din kontrakt?
  • Ferieopsparing – bliver der indbetalt feriepenge og / eller optjent feriedage?
  • Tillæg – har du fået de ekstra tillæg, der er noteret i din kontrakt?
hvad er Moneybanker.com?:

MONEYBANKER.com er en dansk sammenligningsservice konstrueret til at finde det bedste lån til lige præcis dit behov.

Tjenesten har samlet de mest efterspurgte låneudbydere på det danske marked og hjælper dig med at danne overblik, så du får det bedste lån til den billigste pris.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Moneybanker.com

Money 2 logo

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.