Solen nærmer sig: pas godt på din krop!

Solen-nærmer

Solen-nærmer

Der var ingen grund til at rejse sydpå, for vejret var næsten bedst her. Solskin dagen lang, og dejlige varme temperaturer. Forstadens terrasse blev pludselig forvandlet til den sydfranske riviera med sol, blomster og rosé, blot havudsigten manglede, men man kan jo heller ikke få det hele. Med sol følger også solcreme, og det fortæller vi nærmere om her.

Solcreme: hvad er det?

Solcreme er rigtigt vigtigt. Det vigtigt, at du altid er smurt ind, og at du påfører denne creme hyppigt. Men hvorfor? Solens stråler består af usynlige stråler. UVC stråler, som ikke rammer os, samt UVA- og UVB stråler – strålerne som gør os dejligt brune i huden. Strålerne som solskolder os, giver os soleksem og muligvis hudkræft. UVA strålerne kan være med til at ødelægge din huds DNA og gør altså, at din hud ældes. UVB strålerne gør din hud rød, og kan dermed forbrænde den. De er også med til at give dig soleksem. Både UVA og UVB kan øge din risiko for hudkræft. Kigger du på en solcreme, vil du se bogstaverne SPF som står for Sun Protection Factor. Dette angiver, hvor godt solcremen beskytter mod UVB stråler, altså dem som giver solskoldninger. Dette tal er ofte 20, 30 eller 50. Leder du videre på flasken, vil du se UVA-mærket, som fortæller dig, at du med den creme også er beskyttet mod UVA-stråler, altså dem som ødelægger din huds DNA.

Hvilken solcreme skal du så købe?

For det første er et godt udgangspunkt at besøge et online apotek. Her kan du danne dig et overblik over alle de solcremer, der er på markedet. Dette er klogt at gøre ved hjælp af et apotek, så du ved, de godkender produktet. Det siges, at vi i Danmark ofte kan nøjes med en faktor 15 som et minimum. Tager du sydpå, skal du i stedet påføre en faktor 30. Bliver sommeren 2019 ligesom sommeren 2018, så skal du også påføre en faktor 30 som medium. Der findes både solcremer til voksne og børn, ansigt og krop, vandresistent eller ej. Det er altså vigtigt at kende sin krop, og også hvad du skal med din krop. Skal du svede eller bade, så vælg en creme som er vandtæt.

Korrekt brug af solcreme

Som udgangspunkt skal du fordele én håndfuld solcreme ud på din krop. Du skal gerne smøre din krop ind 20 minutter før, at du går ud i solen. Tørrer dig, bader eller sveder, så skal du påføre igen. Husk også, at din solcreme har en udløbsdato. Du kan altså ikke bare nøjes med cremen fra sidste ferie. Man siger, at en solcreme typisk kan holde sig 12 måneder efter åbning. To til tre år hvis den er uåbnet. Står din solcreme i høje temperaturer, så endnu kortere.

Husk koralrevet

Tager du syd på, så skal du have den rette creme med. Nogle cremer kan nemlig dræbe havets vigtige koralrev på grund af skadelige kemikalier. Undgå kemikalierne Oxybenzone, Octinoxat, Benzophenone-3 og Milestab 9. Kig gerne efter svanemærket.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.