Rockwool stenuld – Kan man virkelig isolere med sten?

Rockwools historie går mere end 100 år tilbage. Virksomheden blev grundlagt som Korsør Stenforretning i 1909, og begyndte i 1930’erne produktionen af den stenuld, som senere skulle blive virksomhedens kerneprodukt.

I dag er Rockwool en global, børsnoteret virksomhed med 28 fabrikker fordelt over hele verden. Og det er måske ikke så mærkeligt, for Rockwools isoleringsprodukter har nogle fantastiske egenskaber, som gør den egnet til både hulmursisolering, facadeisolering, loftisolering og alle andre steder i bygninger, hvor varmen skal holdes inde og kulden skal holdes ude.

Stenuld – et materiale med fantastiske egenskaber

Rockwools produktsortiment er bygget op omkring stenuld, der siden 1930’erne har været anvendt som isoleringsmateriale. Stenuld produceres af vulkansk sten, der ved meget høje temperaturer smeltes og spindes til en stenuld, som efterfølgende presses med en vandafvisende olie. Det er under presningen, at Stenulden får den form og tæthed, som gør, at den egner sig særligt til enten facadeisolering, hulmursisolering eller terrænisolering.

Mange af de gode egenskaber er dog ens, uanset hvilken type isolering fra Rockwool, der er tale om. En af dem er brandsikkerheden, der ikke findes højere ved isoleringsprodukter. Sten kan nemlig ikke brænde, og derfor kan isolering fra Rockwool modstå temperaturer på over 1000 grader. Det gør stenuld ideel til rum- og etageadskillelser, hvor den brandsikre isolering kan være med til at bremse en ildebrand og redde både menneskeliv og inventar.

Rockwool – bæredygtig isolering

Rockwool er samtidig et bæredygtigt produkt på flere områder. Stenuld i Rockwools isoleringsprodukter er lavet af vulkansk sten, der er et naturprodukt, som forekommer i enorme mængder. Faktisk producerer jordkloden årligt 38.000 gange den mængde, som Rockwool anvender i hele deres produktion af isolering.

Rockwool er også bæredygtigt, ved at det i stor udstrækning kan genanvendes. Her er det igennem stenuldens modstandsdygtigt over for varme, som er medvirkende til, at den kan genanvendes. Brugt stenuld indsamles på genbrugspladser over hele landet, hvorefter den granuleres for at kunne indgå i nye Rockwool produkter. I denne forbindelse opvarmes produktet igen til meget høje temperaturer, og plast, træ og andre brandbare og uønskede bestanddele brændes bort, så kun stenulden bevares og anvendes i de nye produkter.

Sidst men ikke mindst er Rockwool bæredygtigt fordi det sparer mere energi i sin levetid, end der er anvendt i produktionen af det. Når Rockwool anvendes som hulmursisolering, facadeisolering eller lignende, så spares der i gennemsnit omkring 100-130 den mængde energi, som er anvendt, ved at energiforbruget til opvarmning af bygningen sænkes. Det er altså en god investering at isolere med Rockwool – både på den korte bane, hvor der spares på varmeregningen, og på den lange bane, hvor vi reducerer vores samlede energiforbrug.

Vil du have gode råd til isolering, så udgiver Rockwool bogen Den lille lune, der er en nem og kortfattet guide til korrekt udførelse af isolering efter de gældende krav i bygningsreglementet. Bogen udkommer i en ny udgave, hver gang bygningsreglementet revideres. Derfor skal du sikre dig, at du har fat i nyeste udgave, hvis du vil være sikker på, at din isolering overholder kravene.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.