Kunst og kultur fremmer helbredet

Aalborg Kommune udarbejdede sidste år et forløb, der gik under navnet Kulturvitaminer, hvor borgere, der var sygemeldt med let til moderat stress, angst eller depression, deltog i et tilrettelagt program fyldt med kulturelle aktiviteter. Forløbet varede i 10 uger, og deltagerne blev inddraget i alt fra fællessang og kreative workshops til byvandring og overværelse af prøver i Aalborg Symfoniorkester.

En rapport, udarbejdet af postdoc Anita Jensen fra Nordjysk Center for Kultur og Sundhed på Aalborg Universitet (AAU), konkluderede, at deltagerne efter 10 uger oplevede færre angstanfald, mere energi, bedre selvværd og forbedrede sociale færdigheder. Kort og godt er kunst og kultur godt for sjælen og for vores helbred – men hvordan gør du kunsten til en kontinuerlig del af din egen hverdag?

Indret dig med kunst

Skal kunsten være en del af dit daglige liv, handler det først og fremmest om at indrette dig med kunst. Det kan være alt fra skulpturer og malerier til kunstbøger og plakater. Hvordan ved du så, om noget er kunst, tænker du måske – men det er ikke så svært endda. Kunst er nemlig individuelt.

Når du skal vælge kunst til hjemmet, skal du lade mavefornemmelsen styre dig. Hvad synes du om, og hvad synes du ikke om? Vækker billederne, farverne eller formene nogle følelser i dig, så gå på opdagelse i dem og mærk efter, om det er et stykke kunst, du vil blive gladere af at se på hver eneste dag.

Og husk – kunst er for alle. Det behøver ikke at være dyrt, før det er godt. Det handler om stemning, farver, former og følelser, og det finder du i alle prisklasser.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.