Sådan får du styr på privatøkonomien

Sådan kommer du i gang

Det første du skal have styr på, når du begynder at lægge et budget, er husstandens indtægter og udgifter. Hvis du ikke allerede er komfortabel med at bruge et Excel-ark, kan det være en god idé at lære det. Det er slet ikke så svært, og det giver et godt overblik. Du skal selvfølgelig lave budgettet, som er lettest for dig – og hvis du foretrækker papir og blyant, er det lige så fint.

Start med at gå på E-boks og find lønsedler, så du får et overblik over familiens samlede månedlige indtægter. Gå herefter på Netbank, og find familiens udgifter for det seneste år. Du kan med fordel inddele udgifterne i forskellige poster for at give et bedre overblik. Det kunne være ”mad”, ”fritidsaktiviteter”, ”forsikringer” osv. Ser det ud, som du regnede med, eller er der nogle poster, hvor du gerne ville have brugt flere eller færre penge? Når du har dannet dig et overblik, kan du begynde at kigge fremad.

Hvis I er flere i familien, så tag en snak om de forskellige poster. Hvornår regner I med, at børnene skal have nye sko? Kunne man finde en billigere forsikring? Og bruger I måske flere penge på mad, end I havde regnet med? Man kan som familie eventuelt forsøge at lave en madplan. Både for at få overblik over ens udgifter til mad, men også så man kan spare penge ved at købe større ind, og ikke kommer til at lave impulskøb undervejs.

Uforudsete udgifter

Det kan næppe komme som en overraskelse for nogen, at uforudsete udgifter kan være svære at indregne i et budget. Det kunne være en overraskende graviditet, at bilen bryder sammen eller at I ønsker at finde et nyt sted at bo. Det er dog vigtigt, at man gør, hvad man kan for at imødekomme disse udfordringer, og for så vidt muligt sørge for, at man i ens budget kan håndtere sådanne hændelser. Det er eksempelvis ikke alle, der er lige gode til at huske fødselsdage, og for nogen kan det virke som en uforudset udgift, når man pludselig kommer i tanke om det. Alle kan selvfølgelig opleve, at der sker noget, som der ikke kan findes plads til i budgettet, og det kan derfor for nogens vedkommende være nødvendigt at tage et overtræk i banken eller et mobillån.

Belønningen

Målet med lave et budget, er for de flestes vedkommende, at få råd til mere af det, de har lyst til. Mange ønsker at komme på ferie med deres familie, købe en ny bil eller bare få en større opsparing. Så hvis du ikke allerede har et budget for din privatøkonomi, kunne det være en idé at se, hvad der opstår af muligheder for dig og din familie.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.