Vi har det svært med komplimenter

»Jeg tror, at det ville styrke vores relationer og give flere smil, hvis vi gav flere komplimenter og var bedre til at tage imod dem,« siger Nomi Endriss.

»Jeg tror, at det ville styrke vores relationer og give flere smil, hvis vi gav flere komplimenter og var bedre til at tage imod dem,« siger Nomi Endriss.

Det sker tit, at 38-årige Nomi Endriss tænker, at en kollega eller en bekendt ser skidegodt ud, men ofte er det ikke noget, hun får sagt højt.

»Jeg tror, at mine tanker flyver for hurtigt, så jeg kommer først i tanke om, at jeg skulle have sagt noget, når det er for sent. Men det er jo sjovt, at vi har en kultur, hvor vi godt kan like og rose hinanden på de sociale medier, men sjældent gør det, når vi står face to face,« siger hun.

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at Nomi Endriss langtfra er alene om at have det sådan. 42 procent af danskerne føler, at de burde være bedre til at give andre komplimenter.

Sexolog: Nej, vi er ikke alle sammen smukke, og det er sgu da fint nok

Gevinst på begge sider
Psykolog Nina Werner mener, at en af årsagerne til, at vi ikke kaster om os med komplimenter, er, at vi er bange for at blive misforstået.

»Komplimenter er et ret effektfuldt redskab. Når man sender et signal om, at man i dette øjeblik vurderer den anden positivt, så siger man mellem linjerne, at man også kan vurdere den anden negativt. Samtidig kan man måske tro, at modtageren vil mistænke en for at have en skjult dagsorden med at give det,« forklarer hun.

Men det er en skam, at vi holder os tilbage, for komplimenter kan være med til at styrke vores relationer, påpeger Nina Werner, der anbefaler, at man bare kaster sig ud i det.

»Prøv at give et om dagen, og kobl det eventuelt sammen med et spørgsmål. Det kan eksempelvis være: ‘Hvor er det sejt, at du løb det maraton, tog det lang tid at træne op til det?’ På den måde bruges komplimentet til at sætte gang i en samtale og står ikke bare og blafrer i vinden,« forklarer hun.

Nina Werner råder til, at man øver sig på nogle, der plejer at have en god respons på komplimenter, frem for nogle, der neddrosler dem.

Føler du dig overset? Sådan får du mere ros og anerkendelse på jobbet

Sådan har vi det med komplimenter
  • 17% bryder sig ikke så meget om den opmærksomhed, et kompliment giver.
  • 9% er dårlige til at give komplimenter, fordi de frygter, at det bliver akavet.
  • 30% vil gerne have flere komplimenter for deres arbejde.
  • 29% vil gerne have flere komplimenter for deres personlighed.

       Kilde: YouGov, 1.009 svar

Janteloven er på spil
At neddrosle et kompliment er en velkendt disciplin hos 39 procent af danskerne, viser den samme undersøgelse. Det gælder også Nomi Endriss.

»Jeg modtager altid et kompliment med skepsis og et spørgsmål om, hvorvidt det virkelig er noget, folk mener. Jeg tror, at det skyldes en blanding af manglende selvtillid og lidt frygt for janteloven,« siger hun.

Er du typen, der begynder at holde en lang tale om, at dit tøj bare er fra H&M, når du får et kompliment for dit udseende eller på andre måder taler det ned, skal du stoppe op. Husk, at den anden faktisk prøver på at glæde dig, påpeger psykolog Nina Werner.

»Selvfølgelig er det en balance, for vi bryder os ikke om, at folk, der har succes, kammer over og lige pludselig synes, at de er verdensmestre til alt. Jeg tror bare, at mange tror, at janteloven rammer meget hårdere, end den rent faktisk gør. Så vend det om, og tænk, om du virkelig ville synes, at andre var selvfede, hvis de bare sagde tak og tog imod et kompliment fra dig,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.