Guide til god køkkenhygiejne: Sådan undgår du at blive syg af din mad

Mad skal på køl hurtigt for at hæmme væksten af bakterier.

Mad skal på køl hurtigt for at hæmme væksten af bakterier.

Det fortæller Michael René, lektor i fødevarehygiejne og forfatter til rengøringssitet Pletvæk.dk:

»Det er en kombination af flere ting, der gør, at man kan blive syg af sin mad. Der er flest, der bliver syge af bakterien Campolybactor, der findes i råt kød,« siger Michael René, der ikke er i tvivl om, hvor man kan hjælpe sig selv bedst for at undgå maveforgiftning:

»Den udslagsgivende faktor er håndhygiejne, og vi ved godt, at vi skal vaske fingre, inden vi laver mad, for det har vi fået tudet ørerne fulde om, siden vi var børn,« forklarer han.

Sådan holder du styr på grill-hygiejnen

Alligevel viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Søndagsavisen fra 2012, at kun 64 procent af danskerne vasker hænder, inden de påbegynder madlavningen.

»Problemet opstår ofte, når man arbejder videre og ikke er opmærksom på, om redskaberne eller overfladerne er beskidte,« fortæller Michael René.

Her er højsæsonen for maveforgiftning

Hold øje med temperaturerne
Det er ikke kun bakterierne på fingrene, der kan give maveonde. Tværtimod, så kan man redde sig en ordentlig omgang forgiftning, hvis man ikke holder øje med madens temperatur, fortæller rengøringseksperten:

»Bakterier vokser både med og uden ilt, og nogle bakterier kan producere toksin. Toksiner, altså giftstoffer, kan opstå, hvis maden nedkøles for langsomt, og de fjernes ikke, når maden opvarmes. Toksiner kan også opstå, hvis en hjemmelavet fødevare ikke er syrnet tilstrækkeligt. Fødevareproducenter anvender ofte både citronsyre og andre typer af syre i vores mad for at hæmme vækst af specifikke bakterier,« siger Michael René, der mener, at man ikke skal gå og frygte sygdom, hvis man tager sine forholdsregler inden madlavningen:

»Der var 4.374 tilfælde af campolybactorudbrud i 2015, hvilket er et forholdsvist lavt tal, men det kunne være rart at få banket dette tal længere ned de kommende år,« siger han.

Her er dit hjems mest beskidte og oversete sted

køkkenalrum

Guide til den gode hygiejne

Nedkøling: Maden skal helst nedkøles fra 65 grader inden tre timer til under 10 grader i en normal husholdning.

Opvarmning: Sygdomsfremkaldende bakterier dør ved høj varme. Udskåret kød skal helst nå en centrumtemperatur på 75 grader, når det tilberedes, og en stor steg skal helst nå 65 grader.

Optøning: Det afhænger af madvaren, men råt kød skal altid på køl eller frys. En hovedregel er at opbevare maden, som man køber den. Optøning er bedst på køl, indpakket og i et fad, så eventuel væske kan løbe fra.

Kan man lugte til maden? Maden kan lugte dårligt og være forringet i kvalitet, selvom man ikke bliver syg af den. Men sygdomsfremkaldende bakterier kan man ikke altid lugte.

Brød: Jeg vil altid kassere brød med skimmelsvamp. Hvis der er tegn på skimmelsvamp på brødet, kan de danne giftstoffer, som kan ophobes i kroppen og være kræftfremkaldende. Men der findes også ufarlige skimmelsvampe som for eksempel i ost.

Krydderurter: Hold krydderurterne adskilt fra området, hvor du laver mad. Ellers skal de på køl i en plasticpose, der er egnet til madvarer.

Kilde: Michael René og Pletvæk.dk

Sådan tjekker du, om du vasker op i en beskidt opvaskemaskine

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.