Her er den mest populære blomsterfarve lige nu

En række gængse planter, som vi kender i andre farver, nu er blevet fremelsket i hvid.

En række gængse planter, som vi kender i andre farver, nu er blevet fremelsket i hvid.

Der er mode i blomsterfarver som i så meget andet, og i flere år har én farve, som faktisk er en ikke-farve, været populær, nemlig den helt hvide.

Efterspørgslen har været og er så stor, at en række gængse planter, som vi kender i andre farver, nu er blevet fremelsket i hvid.

Det forklarer Tonie Ørvad Andersen, der er haveskribent og en entusiastisk haveejer. Det betyder, at der også er en stor sandsynlighed for, at netop din favoritblomst nu også findes i en hvid udgave, hvis du drømmer om at anlægge det, man betegner som en hvid have.

– Man kan for eksempel få (endda så selv) hvide lavendler, hvide agurker og hvide peberfrugter. Der findes også hvid lungeurt, hvid knopurt, hvide akelejer, ja, listen er uendelig, selv den klassiske, lyserøde løjtnantshjerte har også en hvid variant. Hvis du selv vil på jagt, så led efter planter med ordet ”Alba” eller ”Album” i deres navn. Det er nemlig latin for ”hvid”, skriver Tonie Ørvad.

Det er nu, du skal sikre en forrygende jordbærhøst næste år

Måneskinshaver
De hvide haver er ikke noget nyt fænomen, og der findes flere berømte hvide haver rundt om i verden, som man kan besøge.

– Hvide haver har man faktisk kendt til i århundreder. Nogle kalder dem også for måneskinshaver, for de hvide blomster lyser særligt op i måneskin og bader haven i et fortryllet skær. Mange hvide blomsters dufte træder tydeligere frem om aftenen, f.eks. hvid tobaksblomst, Nicotiana alata ’Alba’. Plant gerne vækster, der blomstrer på forskellige tidspunkter, så haven er hvid hele sommeren, råder haveskribenten.

Sådan sikrer I jer at haven overlever, når I tager på ferie

Derfor er hvide bede sjovere
Marie-Louise Veber Paustian, der er haveblogger og indehaver af butikken iSologRegn.dk, forklarer, at en af fordelene ved at holde blomsterne i en ikke-farve er, at der kommer fokus på andre dele af planterne end kun blomsterne.

– Det hvide bed er sjovt at skabe, for i stedet for at tænke på, hvilke blomsterfarver der passer til hinanden, flyttes fokus over på struktur, højde og drøjde samt tekstur, siger Marie-Louise, som understreger hvor skønt det er at nyde den hvide have i skumringstiden om sommeren, hvor de hvide farver træder endnu tydeligere frem.

Sådan gør du, hvis du finder forladte dyreunger, det skal gøre

Gør det selv – lær af andre
Hvis du vil besøge en hvid have eller selv dyrke en frem, så er der inspiration at hente flere steder.

– Den meste kendte hvide have i verden er engelsk og ligger på det lille slot Sissinghurst. Den blev skabt af Vita Sackville West og er et blændende studie i, hvordan hvide blomster og grønt bladløv, ”indpakket” i fine buksbombede og omkranset af en gammeldags murstensmur skaber en fredfyldt oase i en stor have. Den danske havemand Claus Dalby har gjort lidt det samme i sin pragtfulde have i Risskov ved Aarhus, og han har endda skrevet en hel bog om det, ”Den hvide have”, skriver Tonie Ørvad Andersen

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.