7 ting, du IKKE må smide i småt brændbart

Genbrugspladsens container til småt brændbart fungerer som en magnet for alt det affald, folk ikke ved, hvad de ellers skal gøre af.

Genbrugspladsens container til småt brændbart fungerer som en magnet for alt det affald, folk ikke ved, hvad de ellers skal gøre af.

Affaldssortering er lige til, hvis du ikke er i tvivl om, hvilken beholder affaldet skal i. De fleste kategorier er ikke til at tage fejl af, men det er langt fra alle, der har styr på, hvilket affald der går under definitionen småt og brændbart.

En undersøgelse fra Randers Kommune har tidligere vist, at kun 48 procent af indholdet i småt brændbart-containeren var placeret i den korrekte beholder, og ifølge Dansk Affaldsunion udspiller samme scenarie sig på genbrugspladser landet over.

For at hjælpe dig med at affaldssortere korrekt, kommer her ti eksempler på affald, du ikke må smide i genbrugspladsens container med småt brændbart – også kendt som pladsens rodekasse.

1. Dagrenovation og husdyraffald. Let fordærveligt affald som fx madrester har intet at gøre i containeren for småt brændbart. Heller ikke hundelorte eller andre ekskrementer fra dine kæledyr. Dette affald kan du smide i din almindelige skraldespand eller sortere det i henhold til de regler, der gælder i din kommune, så det kan blive bragt til forbrænding.

2. Imprægneret træ. Træ, der er behandlet med træbeskyttelsesmidler i en eller anden form, må ikke smides i småt brændbart. Har du fx hegnspæle, elmaster, altandæk, udvendige døre- og facadeelementer, brædder, havemøbler af træ, vinduesrammer, jernbanesveller eller andet med på genbrugspladsen, skal det smides ud i en særlig container, der er markeret til formålet.

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved trykimprægneret træ

3. Affald, der kan genanvendes. Ting som pap, papir og plastic kan genanvendes og bør derfor frasorteres, før du smider dit resterende affald i småt brændbart. Genbrugspladsen vil have containere, der er særligt markeret til formålet.

LÆS OGSÅ: Sådan får du mindre affald

4. Deponeringsegnet affald. Under betegnelsen deponeringsegnet affald falder ifølge Affaldsbekendtgørelsen ting som mineraluld, asbestholdigt affald, blødt PVC-affald samt andet affald, der ikke er egnet til hverken forbrænding eller genbrug. Det må ikke være flydende. Er du i tvivl om, hvad dit affald, bed da om vejledning på genbrugspladsen.

LÆS OGSÅ: Sådan håndterer du byggeaffald

5. Grus, jord og sten. Mange genbrugspladser fastholder, at småt brændbart primært egner sig til flamingo, tekstiler, små gulvtæpper, hynder, snavset papir og pap, tagpap og lignende. Har du jord og sten med på genbrugspladsen, skal dette ikke i småt brændbart uanset mængden.

LÆS OGSÅ: Byggeaffald – bryder du også loven uden at vide det?

6. Hårde hvidevarer og elektronikaffald. Både hårde hvidevarer og elektronikaffald kan rumme uanede mængder af komponenter, der kan genanvendes. De skal derfor ikke smides i småt brændbart – uanset størrelsen på dine elektroniske enheder – men i stedet smides i de til formålet indrettede containere på genbrugspladsen.

7. Stort brændbart affald. Hvad er forskellen på stort og småt brændbart affald? Flere genbrugspladser har vedtaget, at affald, der falder i kategorien småt brændbart, men som måler over 1 meter x 20 cm x 20 cm, skal i stort brændbart. Det gælder fx tagpap i ruller.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.