Danskerne er europamestre i gør det selv

Ny undersøgelse kårer danskerne som Europas bedste til gør det selv.

Ny undersøgelse kårer danskerne som Europas bedste til gør det selv.

 

Når der skal males, lægges gulv eller terrasse, foretrækker mange danskere at gøre det selv. En ny undersøgelse fra den globale boligplatform Houzz viser, at 24 % af danskerne vælger at gøre det selv i forbindelse med renovering af hjemmet, mens 76 % kontakter en håndværker.

Og det gør danskerne til europamestre i gør det selv, fastslår undersøgelsen fra Houzz.

Til sammenligning vælger 94 % af irerne professionel hjælp frem for at gøre det selv, når boligen skal renoveres, mens 92 % af briterne, 85 % af svenskerne og 82 % af tyskerne gør det samme. Også amerikanerne, australierne og japanerne gør det langt mindre selv end danskerne.

Mange gør det selv – eller sammen med familie og venner
Bolius Boligejeranalyse 2016, hvor 3.000 danske boligejere har deltaget, viser også, at mange danske boligejere foretrækker at gøre arbejdet selv.

Ved småreparationer tager kun 8 % fat i en håndværker, mens 63 % gør det ved større vedligeholdelsesopgaver. De resterende laver enten arbejdet selv eller sammen med familie eller venner.

LÆS OGSÅ: Generelt om gør det selv-arbejde

Dyre håndværkere får mange til at gøre det selv
Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, peger på flere grunde til, at så mange danskere selv finder hammeren og boremaskinen frem.

– Det er dyrt at betale en håndværker i Danmark, da han/hun koster omkring 550 kr. i timen (inkl. moms), og så kommer der materialer oveni.

– Der er også mange tv-udsendelser, hvor der så lige bliver lavet en væg eller udskiftet et vindue. Og det ser så nemt ud. Men man ser jo ikke lige, at der er rigtig mange timers arbejde i at udføre det, og at der ligger en 3 ½ årig uddannelse bag håndværkerens arbejde, siger Tine R. Sode.

LÆS OGSÅ: Gode vejledninger til gør det selv-arbejde

Danskerne er mere spontane og individuelle
Uffe Palludan er fremtidsforsker og forfatter og har beskæftiget sig med Øresundsregionen i mere end 20 år. Han peger også på økonomien som en væsentlig årsag, men også, at vi er mere individualistiske end fx svenskerne, ligesom der er en række kulturelle forskelle mellem svenskerne og danskerne.

– Svenskerne har det med at planlægge alt ned til mindste detalje, mens vi i Danmark er mere spontane og prøver os frem, vurderer Uffe Palludan.

Han mener, at svenskerne har det bedre med klare, kortlagte koncepter.

– Sverige og Tyskland minder på den måde meget om hinanden. Begge er nemlig karakteriseret af en mere strømlinet kultur, end vi har i Danmark, siger Uffe Palludan.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.