7 typiske indretningsbrølere – sådan undgår du dem

Sofaer, der fylder halveden af rummet. Kunst, der fuldstændig overses. Steril belysning i køkkenet. Det er bare et par af de fejl, som mange begår, når de indretter derhjemme.

Vi præsenterer dig for de mest almindelige faldgruber og viser, hvordan du undgår at falde i.

1. For store sofaer
Det er hyggeligt med store, bløde sofaer til hele familien, men det er også rart at kunne bevæge sig rundt i stuen til daglig ..!

Mange køber for store sofaer, fordi det føles hyggeligt og luksuriøst. Men en mindre sofa passer måske bedre til rummets proportioner og giver plads til andre funktioner såsom et spisebord, et skrivebordshjørne eller et hjørne med et par lænestole og et sidebord.

Løsning: Kunne det være en idé at nøjes med en mindre sofa og måske et par lænestole?

Ellers kan man, hvis der er plads nok, møblere med to sofaer over for hinanden midt i rummet frem for med en hjørnesofa. To mindre sofaer virker mere luksuriøse end et monstrum, der fylder halvdelen af rummet.

Læs mere: 8 typiske fejl, du skal undgå, når du indretter stuen

2. Kontorhjørner, der altid roder
Tænk, hvis den følelse, man får, når man lige har ryddet op i kontorhjørnet, kunne vare evigt! Bunker af ting, vi ikke ved, hvad vi skal stille op med, er et tilbagevendende problem i mange hjem.

Men frem for at rydde op igen og igen kan du give rudekuverterne deres egen skuffe, hvor de kan få lov til at ligge og rode, indtil du får tid til at sortere.

Løsning: En anden løsning kunne være at installere en skydedør foran hylderne med papirer og mapper. Så kan du hurtigt få overblik over tingene, men slipper for at have dem stående fremme hele tiden.

3. Synlige ledninger og elektronik
Ledninger og kabler er ikke ligefrem de mest dekorative detaljer. Men der er hjælp at hente: Hjemme hos arkitekten Pål Ross er alle ledninger til fjernsynet for eksempel nydeligt samlet i et rør, der går direkte ind i væggen.

Løsning: De ledninger, man ikke kan gemme helt væk, kan man i stedet fremhæve ved at dekorere med eksempelvis træperler. Så bliver kablerne pludselig til pynt, hvilket oveni købet sikrer, at de er sværere at overse og snuble i.

Det lyse, ubehandlede træ på denne ledning passer godt til skandinavisk indretning. Kugler i farver, der matcher møblerne, ser også flotte ud.

Trækugler kan købes i hobby-forretninger. I stedet for at trække perlerne på selve ledningen, kan du sætte dem på en snor, som du så vikler omkring ledningen.

4. Plads til kunsten
Vi elsker at hænge kunst på væggene – om den så er nyindkøbt eller arvet gennem generationer. Mange ligger dog inde med arvestykker, de virkelig holder af, men som ikke matcher den øvrige indretning.

Men faktisk kan et umage maleri i et hjørne blive begyndelsen på en ny, spændende indretning. Og det behøver ikke være et kæmpe maleri.

Du kan også vælge at indrette med udgangspunkt i kunsten og skabe dit helt eget univers en klar rød tråd som i dette britiske sommerhus.

5. Sløset køkkenbelysning
Hvis man skal indrette et praktisk og behageligt hjem, bør hvert rum have 7 forskellige lyskilder. I køkkenet er det dog en klassisk fejltagelse at placere én stærk lyskilde midt i rummet.

Når der skal lys over spisebordet, er det en god idé at holde sig til et par retningslinjer. Lampen bør svæve cirka 55 centimeter over bordpladen og lyset skal kunne dæmpes, hvis det skal være tændt under spisningen.

Læs mere: 6 typiske fejl i køkkenindretningen – og eksperternes redning!

Glem alt om lysstofrør og lavt hængende køkkenlamper. Sats i stedet på spotlamper, der er diskrete og får køkkenet til at virke mere rummeligt.

Brug for hjælp til den optimale løsning? Find en belysningsekspert i dit nærområde

Det er almindeligt med lamper, der har ledninger frem for at sidde tæt op mod loftet. Derfor har Cable Cup fundet på disse smarte baldakiner, der kan vendes ind og ud og sidder plant mod loftet.

Baldakinerne, som fås i flere farver, har vundet både Red Dot Design Award og Swedish Design Award.

6. Skrabet opbevaring på badeværelset
Kosmetik og plejeprodukter slås som regel om den begrænsede plads i badeværelsesskabe og -skuffer. Det er lettere at holde orden i den lukkede opbevaring, hvis du dedikerer en åben hylde på badeværelset til de produkter, du bruger oftest.

Luksusversionen fra svenske String forvandler hele væggen til et stilleben af opbevaring. Firmaets nye badeværelseskollektion er specialfremstillet til vådrum og har gennemsigtige hylder.

Læs mere: Se, hvordan indretning kan få boligen til at føles større

7. Tøj i overflod
Mange har svært ved at skille sig af med gammelt tøj, de ikke længere bruger. Rens ud i gemmerne og sig farvel til alt det, du ikke bruger!

Når du har overblik over, hvad der gemmer sig i skabe og skuffer, kommer du heller ikke til at købe mere af noget, du allerede ejer.

Når det så kommer til indretningen, har du pludselig flere muligheder: måske vil du prøve kræfter med en åben garderobe, hvor tøjet fungerer som et farverigt indslag på samme måde som fyldte bogreoler gør.

Tøj i mere ensartede farvetoner kan også stå fremme som et smukt kunstværk på soveværelsesvæggen.

Artiklen er bragt i samarbejde med Houzz.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1