Eksperter: Her er planterne, der holder bedst til fremtidens vejr

Tørkeperioder afløst af ekstreme regnskyl og hyppige storme. Sådan lyder vejrudsigten for fremtidens klima. Vælg nogle hårdføre vækster frem for sarte planter – så slipper du for ærgrelser i haven, når vejret viser tænder.

To fagfolk, have- og landskabsarkitekt Karen Dahl fra Havens Arkitekter og Søren Bech Dalhoff Kristensen, der er indehaver af havedesign- og anlægsfirmaet Dalhoff Kristensen, viser vej til langtidsholdbare blomster, buske og træer.

Livskraft i bedene
Vil du have et langtidsholdbart staudebed, der ikke bukker under for vejrets luner, er robuste planteslægter som alunrod, dagliljer, hosta, løvefod og storkenæb oplagte valg. De breder sig velvilligt og fås i mange forskellige farver.

“Mellem stauderne kan du lægge holdbare løgplanter som påskeliljer, perlehyacint, dortealiljer og tulipaner,” foreslår Karen Dahl. Botaniske tulipaner og de høje apeldoorn tulipaner er også driftssikre forårsbebudere, tilføjer hun.

Storkenæb.

Løvefod (forrest).

Robust skønhed og smagfulde bær
“Paradisæblebusken blomstrer smukt om foråret og får fine bær og flotte høstfarver senere på sæsonen. Den kan sagtens klare en ordentlig rusketur, når det blæser, og egner sig derfor også til nyanlagte haver, der ikke er vokset til endnu,” siger Karen Dahl.

En anden hårdfør busk, der også kan blive til et træ, er bærmispel. Den får spiselige bær, som smager af vingummi. Hvis du er heldig, når du at smage dem, inden fuglene har været der. Andre livskraftige frugtbuske er ribs, solbær og den solide busk solstik, også kaldet jostabær, hvis bær ligner en krydsning mellem stikkelsbær og solbær.

Læs også: Se, snus, smag! Sådan skaber du en rigtig sansehave

Bærmispel.

Vælg en vild eng
“Vi ser en tendens til, at flere vælger at få en vild eng i haven – typisk med slåede stier, hvor man kan færdes til fods”, fortæller Søren Bech Dalhoff Kristensen.

En blomstereng med en blanding af krydderurter, stauder og enårige sommerblomster kræver ikke speciel næringsrig jord.

Der kan være lidt arbejde med at anlægge engen, men senere er den ikke så plejekrævende,” beroliger eksperten: Stauderne breder sig af sig selv, og blomsterne kaster frø af sig til næste sæson.

En ’langhåret’ eng kan både overleve tørre perioder og opsuge store mængder regnvand.

Skal du anlægge have eller nytænke den gamle? Så få hjælp til projektet af en af landets mange dygtige havearkitekter

Hårdføre havevalg
De to eksperter fremhæver flere livskraftige buske og træer:

Tuja er grønne hele året og meget hårdføre. Træerne kan opstammes og topkappes, hvis man synes, at faconen er for kedelig og kirkegårdsagtig at kigge på. Står der tætte, blomstrende buske med kraftige grene på ønskesedlen, så er dronningebusk og uægte jasmin oplagte valg.

Dronningebusk.

Spirea (på billedet her) er en løvfældende busk, som får masser af hvide, duftende blomster. Sorten Greifsheim er nøjsom og livskraftig og gør sig godt som fritvoksende hæk.

Læs også: Sådan undgår du kedelige løsninger i din nye have

Fyrretræer (ses midt i billedet her) er meget nøjsomme og kan klare sig i selv den usleste jord. Vil du have en bøgehæk, så vær opmærksom på at avnbøg smider løvet om efteråret og har nøgne grene om vinteren.

Almindelig bøg beholder de visne blade på grenene og smider dem først, når forårets spæde skud springer ud.

Botaniske tulipaner.

Beredt på blæst
Rododendron blomstrer overdådigt, og er en nøjsom plante, der kan tåle meget vind.

“Der findes mange forskellige sorter – både løvfældende og stedsegrønne – så spørg på planteskolen, før du vælger en variant,” foreslår Karen Dahl.

De hårdføre planter skal vokse i spagnum, og når bedet er anlagt, kræver de ikke megen pasning. Blåbær er ligesom rododendron en surbundsplante, så det er oplagt at sætte blåbærbuske i det samme bed, pointerer Søren Bech Dalhoff Kristensen.

Lav et levende hegn – og slip for at klippe hæk
Søren Bech Dalhoff Kristensen foreslår, at man fravælger den traditionelle hæk og planter et levende og varieret læhegn. Det passer stort set sig selv og skal blot beskæres hvert 6.-7. år.

Plant buske som sargentsæble, fjeldribs, ligusterbusk og surbær i tre meters bredde med de lave ribs forrest. Lad beplantningen toppe i to meters højde.

Så får du et område, hvor ungerne kan lege gemmeleg og plukke bær. Du lokker også mere dyreliv til haven, blandt andet fugle og insekter.

Et levende hegn kræver cirka samme antal planter som en hæk, men man får et mere spændende udtryk – især hvis man lader hegnet bugte sig i organiske former, fremhæver Søren Bech Dalhoff Kristensen.

OBS: Hækken på billedet herover er sammensat af andre buske end de nævnte.

Artiklen er bragt i samarbejde med Houzz.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1