8 geniale grønne planter, der renser luften i dit hjem

1. Fredslilje
Nem at passe og den ultimative luftrenser – det er ikke så mærkeligt, at fredsliljen er et populært indslag i de danske hjem. Formaldehyd, acetone, benzen og alkohol er blot et par af de giftstoffer, som fredsliljen optager, hvorved din indåndingsluft bliver markant renere.

Samtidig bringer fredsliljen fugt til boligen, hvilket især er rart om vinteren, hvor luften nemt bliver tør. Du kan stille potteplanten hvor som helst – så længe den får i hvert fald en smule sollys. Vær dog opmærksom på, at fredsliljen er giftig for katte!

2. Paradistræ
Allergisk over for planter? Så sats på et allergivenligt paradistræ, som optager CO2 fra luften og producerer ilt om natten. Denne egenskab gør soveværelset til plantens oplagte hjemsted, og paradistræet trives godt indendørs hele året rundt.

Et paradistræ kræver ikke specielt meget vand, men skal helst stå i sollys – gerne i en vindueskarm.

Læs mere: Glemmer du at vande dine planter? Her er 7 slags, der overlever

3. Guldranke
Hvis du er træt af at støve af i tide og utide, kan en guldranke være et godt valg, da planten tiltrækker støv og dermed gør hjemmet renere. Desuden renser den luften for kemiske giftstoffer som benzen og formaldehyd.

Guldranken er utroligt modstandsdygtig over for fugt og trives godt selv på badeværelset, så længe temperaturen ikke falder til under 15 grader. Det er godt lige at bruse planten med jævne mellemrum, så støvet ikke ophober sig på bladene.

4. Lavendel
Vink farvel til søvnproblemer med en fin, lille lavendel. Denne velduftende, mystikomgærdede vækst har en beroligende effekt og kan modvirke stress og angst. Dens duft siges ovenikøbet at lindre spændingshovedpine og maveproblemer.

Lavendel har brug for rigelige mængder sollys og trives derfor bedst i rum med god lysgennemstrømning. Hvis du vil have lavendel i soveværelset, men kun har et lille vindue, kan du i stedet lægge en pose tørret lavendel under hovedpuden.

Læs mere: Guide – Dyrk din egen sukkulent-plante

5. Guldpalme
Guldpalmen er hjemmets helsehelt. Den fugter luften i et tørt rum på nul-komma-fem og er et godt valg for astmatikere. Hertil kommer, at den giver hjemmet et afslappet, tropisk touch.

Samtidig er planten det ultimative rensefilter i og med, at den optager simultant giftstoffer og kuldioxid. Da guldpalmen især optager xylen og toulen, som kommer fra computerskærme og andet elektronisk udstyr, gør den sig ekstra godt på hjemmekontoret.

Find en haveekspert nær dig!

6. Aloe vera
Få planter byder på så mange sundhedsmæssige fordele som aloe vera. For det første renser den luften for giftstoffer som formaldehyd og benzen, mens den udskiller ilt om natten, hvorfor den gør sig godt i soveværelset.

For det andet kan aloe vera bruges til at lindre milde forbrændinger, da bladene indeholder en helbredende blanding af aminosyrer, enzymer og vand. Man skærer bare et blad af og lægger det på forbrændingen.

Aloe vera-planten elsker sollys og kan overleve i meget tørre indendørs miljøer.

7. Bajonetplante
En anden robust plante er bajonetplanten. Den tåler tørke og kræver nærmest ingen vand, men udover at være let at passe, er den en af de absolut mest nyttige planter i danske hjem. Den frigiver blandt andet ilt om natten og absorberer kuldioxid, hvilket gør det lettere at ånde og booster immunforsvaret.

Hvis du lider af højt blodtryk eller hovedpine, kan det være værd at have en bajonetplante stående i soveværelset, da den siges at hjælpe på begge dele.

Sidst, men ikke mindst renser bajonetplanten luften for giftstoffer, som findes i plastik og rengøringsmidler – herunder trichlorethylen, benzen og formaldehyd.

8. Væddeløber
Væddeløberen er en meget populær stueplante med adskillige sundhedsfordele. Den absorberer blandt andet formaldehyd, som findes i farvestoffer, tekstiler og plast. Samtidig er den lyse og robuste plante perfekt for allergikere.

Har du plads til en potteplante ved siden af computeren? Så vælg væddeløberen – med sin evne til at fugte tør luft og binde giftstoffer er den skabt til kontormiljøer.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.