Ekspertens top-3: Her er de bedste rengøringsmidler til hjemmet

Mange er i tvivl om, hvilke rengøringsmidler der egentlig er bedst. Når man står i supermarkedet, er det en jungle at hitte rede i, hvad der afkalker toilettet mest effektivt, fjerner snavset fra bruseren og er bedst at pudse spejlene med.

Vi har allieret os medhusmoren Ann-Alicia Thunbo Ilskov, der er husholdsningsekspert kendt fra tv, tidligere barnepige i Kongehuset, medforfatter til bogen ‘Hold da helt hus’ og kvinden bag husmoderen.dk.

Her følger hendes korte hitliste over de ganske få produkter, man kan nøjes med at bruge – og stadig få et rent hjem.

Til mere end opvask
Opvaskemiddel er det første vidundermiddel. Det er godt til både pletter og rengøring. Put et par dråber i en spand med vand og tør så støv af, vask gulv eller opløs pletter på tøjet.

Opvaskemiddel rengør alt – fra pletfjerning til gulvet og toilettet.

Læs også på Houzz.dk: Husker du at rengøre disse 5 ting?

Vi er vant til, at alt, hvad vi omgiver os med, skal dufte af kemikalier og alt muligt andet. Derfor tror vi, at rengøringsmidlerne skal dufte af alt fra sydeuropæiske liljer til Himalayas orkideer, men det er langt fra nødvendigt!

Neutrale opvaskemidler er generelt de bedste, hvis man for eksempel lider af allergi eller bare gerne vil holde hjemmet kemikaliefrit. Rengøringseffekten har nemlig ikke noget med hverken farvestofferne eller parfumen at gøre.

En effektiv kalkfjerner
Eddike er nummer to middel på listen. Eddike afkalker både fliserne og bruseren på badeværelset. Bland det op i en spand med vand. Samme kur gælder for kalk i toilettet. Bare brug en svamp – så er kalken lige til at få af.

Husk altid at lufte ud undervejs.

Læs også på Houzz.dk: Sådan afrimer du din fryser

Eddike afkalker også håndvasken og elkedlen. Bland vand med 1 deciliter eddike og lad det koge op i kedlen. Gør det gerne af flere omgange, og lad det trække et stykke tid for bedre effekt.

Bagefter rengøres kedlen med en svamp (husk at bruge handsker), og til slut koges kedlen igennem 2-3 gange fyldt op med rent vand.

Til rengøring af vinduerne er eddike også et must. Lav en stor spand med vand og lidt opvaskemiddel i. Det fjerner fedtet på vinduerne. Tilsæt til sidst en del eddike – det fjerner kalk og sod fra cigaretter eller brændeovn.

Drys natron i skoene
Det sidste vidundermiddel er natron. Natron er ikke bare et yndet bagemiddel, men også fantastisk til rengøringen. Natron kan bruges til pletfjerning og til at holde hvide ting hvide. Når du vasker hvidt, så tilsæt natron for en bedre effekt.

Lugter sportsskoene, så drys natron ned i dem og lad dem trække natten over på altanen eller i haven. Næste dag kan natron støvsuges op og vil have taget en del af lugten.

Gentag, hvis behandlingen ikke tager det hele første gang.

Se også på Houzz.dk: Smart opbevaring – få det bedste ud af dit klædeskab

Hvis man ønsker hvidere tænder, kan man også børste tænder i natron, da det har en blegende effekt. Natrons naturlige ingredienser kan sagtens bruges til både tøjvasken og tandbørstningen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1