Lampefeber: 6 berømte og 6 upcoming, pendler du skal kende

En pendel kan være et smukt og funktionelt fokuspunkt i et rum, hvad end det er over spisebordet, i entréen eller stuen. Vi har samlet 12 af slagsen i alle prisklasser – 6 ikoner, du formodentlig kender, og 6 nye pendler, du skal holde godt øje med!

DE 6 BERØMTE:

1. Dixons kobber-pendel
Copper Shade-pendlen fra Tom Dixon er blevet en moderne klassiker og bestseller.

Designfirmaet Tom Dixon blev etableret i 2002 af Tom Dixon og David Begg, der især er kendt for deres skæve vinkler og rå design, som også kendetegner pendlen i kobber.

Lampen er smuk at have hængende over spisebordet eller i stuen, hvor den genspejler store dele af rummet og dermed får mere dybde i sig.

Copper Shade pendel, 25 cm i diameter, Tom Dixon Design Studio, 2.950 kroner hos Illums Bolighus

2. Flower power fra Panton
Flowerpot-lampen designet af Verner Panton har virkelig slået sig fast som et internationalt designikon. Flowerpot blev designet i 1968 til restaurationsbranchen, men den er for længst rykket ind i mange private hjem.

Verner Panton var kendt for sit organiske formsprog som møbeldesigner – det skinner også igennem i pendlens udformning. Siden 1960’erne er Flowerpot løbende blevet lanceret i nye farver, blandt andet denne klare gule farve, der passer perfekt i en entré eller et læsehjørne.

Flowerpot, &Tradition, 1.245 kroner hos LuxoLiving.

3. PH-klassikeren
I kategorien med kendte designer-pendler kommer vi ikke uden om den klassiske PH 3 1/2-3, der er blevet et stykke dansk designhistorie. Lampen er udviklet efter Poul Henningsens originale tegninger fra slutningen af 1920’erne med udgangspunkt i hans treskærms-system. Selvom pendlen efterhånden har mange år på bagen, fremstår den stadig moderne og passer ind i de fleste indretningsmiljøer.

PH 3 1/2-3 rød, Louis Poulsen, 5.795 kroner hos Casanova Furniture

Læs også på Houzz.dk: Utraditionelle sengelamper – 6 spændende typer lys i soveværelset

4. Mælkebøtte blev designikon
PS Maskros er efterhånden blevet stemplet som en nymoderne mainstream klassiker i designmiljøet. Designeren Marcus Arvonen har designet Ikea-loftslampen, der skal forestille en stor mælkebøtte, hvis frø er klar til at blive spredt for alle vinde. Når lampen er tændt, er skyggerne på væggen formet som små frøkapsler. En flot og iøjnefaldende lampe at have hængende i en hall, på børneværelset eller i soveværelset.

PS Maskros, 629 kroner hos Ikea

5. Den ikoniske kogle
Poul Henningsen var en af landets største lampe-designere, og den ikoniske PH Koglen er da også en pendel, som alle skal kende. Lampen blev designet i 1958 til restaurant Langelinie Pavillionen i København, hvor den stadig hænger den dag i dag. Den skulpturelle lampe består af 72 blade fordelt på 12 rækker, der giver et blændfrit lys. Pendlen er i dag et internationalt designikon.

PH Koglen, 51.495 kroner hos Louis Poulsen.

6. Magi fra Manz
Caravaggio-pendlen blev lanceret i 2005 og blev med det samme en international bestseller. Danske Cecilie Manz står bag designet, der blander en klassisk genkendelig form med et moderne udtryk.
Stofledningen giver en flot kontrast til lampens skinnende sorte overflade. Caravaggio fås i fås forskellige størrelser og farvekombinationer og er oplagt som belysning over en køkken-ø eller et spisebord.

Caravaggio designed by Cecilie Manz

Caravaggio pendel, fra 1.250 kroner hos Fritz Hansen.

Leder du efter en belysningsspecialist? Find en ekspert i nærheden af dig her

DE 6 UPCOMING:

1. Keramiske kreationer
Det er ikke kun de kendte klassikere, der kan noget inden for lampe-design. Der er mange spændende nye designere og firmaer, der har skabt smukke og moderne pendler, som godt kan gå hen og blive moderne klassikere. Bullet-pendlen af danske Helena Hedegaard er en keramisk lampe med små hullede mønstre i skærmen, der giver en levende belysning. Pendlerne fås i mange forskellige størrelser og former.

Bullet pendel, 1.600 kroner hoshhedegaard.

2. Miljørigtig fra Muuto
Det danske designfirma Muuto har efterhånden slået sig fast som en af de store spillere indenfor skandinavisk møbeldesign. Firmaet vælger progressive og ofte nye skandinaviske designere til at kreere møbler og boligtilbehør.

Under the Bell-pendlen er skabt af designfirmaet Iskos-Berlin og er lavet af fibre fra genanvendte plastflasker. Det bløde materiale virker lyddæmpende og kan derfor pynte på akustikken i rum som børneværelser eller køkken-alrum.

Under the Bell, Muuto, 4.495 kroner hos Designovation

3. Industrielle kogler
Du kender sikkert det danske møbelfirma BoConcept, hvis butikker også er ved at få internationalt fodfæste. Deres Pine Cone pendel, designet af Charlotte Høncke og Olaf Recht, er en elegant, skandinavisk inspireret pendel med tre lag satinfarvet metal, der forestiller en grankogle. Et godt alternativ til en pendel som PH’s Koglen, der er oppe i en helt anden prisklasse. Pine Cone fås også i kobber.

Pine Cone, 3.489 kroner hos BoConcept

4. Under klokken
Vi bliver ved de skandinaviske møbelfirmaer og præsenterer Normann Copenhagens Bell Lamp. Pendlen er designet af Andreas Lund og Jacob Rudbeck og er klokkeformet med et rustikt og robust udtryk. Bell-lampen fås i fire forskellige størrelser og farvekombinationer.

Bell Lamp, Normann Copenhagen, Medium, 2.895 kroner hos Moodings

5. Stilede Secto
Hvis du ikke allerede kender det finske designfirma Secto, er det bare med at tjekke dem ud. De fremstiller elegante og miljørigtige trælamper med fokus på detaljen og det gode håndværk. Pendlen 4240 er designet af Seppo Koho.

Den findes både i hvid, birk, valnød og sort. De smalle trælameller spreder lyset på en hyggelig og blændfri måde, der gør lampen ideel over et spisebord. En pendel, der taler lige ind i skandinavisk formsprog og materialer.

Secto 4240 pendel, 4.495 kroner hos Lampemesteren.

Læs også: Redaktionens favoritter – Lamper over køkkenøer

6. Moderne retro
Menus GM Pendel er designet af Grethe Meyer, der var en af Danmarks mest fremtrædende repræsentanter for industrielt design i midten af sidste århundrede. Hendes enkle og slanke formsprog har gjort mange af hendes designs til klassikere, og hun har vundet adskillige priser for sit arbejde.

GM-pendlen er en klassisk og alligevel moderne pendel, der passer ind i de fleste hjem og rum. Menu har taget GM-lampen op igen og producerer den i to forskellige størrelser og forskellige materialer.

GM Pendant af Grethe Meyer

GM Pendel kobber 15, Menu, 1.695 kroner hos LuxoLiving

Artiklen er bragt i samarbejde med Houzz.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1