Undgå skrækregning: Sådan tjekker du dit tag

Sortglaserede tegl, naturskifer eller måske fibercement?

Taget er en af de helt tunge udgiftsposter, hvis der står renovering på dette nye års projektliste. Og uanset hvilken slags ens (drømme-)hus bærer på, er det vigtigt, at man som både ejer eller køber løfter blikket mod toppen af palæet og ser nærmere på taget. Det skriver boligsiden Boliga.

Det er nemlig ikke kun store utætheder i toppen af de fire ydermure, der kan være “farlige” for selve huset. Selv små utætheder kan på den lange bane efterlade én med en stor regning.

– Taget skal selvfølgelig holde vind og vejr ude af huset, så der ikke kommer vand ind, men det handler også om at beskytte konstruktionen. Hvis det regner ned i stuen, er det selvfølgelig ikke til at leve med, men hvis det nu er ganske lidt vand, som bliver suget af isoleringen eller konstruktionen, ser man det ikke nødvendigvis. Men det kan danne råd og svamp med årene, og det vil så senere kunne give problemer med forsikringen, hvis de mener, at man har misligholdt sin ejendom, siger Danny Kromanne, direktør i Jydsk Tagteknik.

Pas dit tag
Står man som ikke-udpræget-tagkyndig på plænen og betragter taget, bider man måske mærke i, at der er samme grønne bevoksning på taget som den, man har fødderne plantet i. Og man skal da også være opmærksom, hvis græsplænen har fået et lignende selskab et par etager længere oppe – men det er ikke givet, at det grønne betyder et helt nyt tag.

– Er taget fyldt med alger, mos og skidt kan det til tider bare rengøres og overfladebehandles, men det skal altså fjernes, for det er skadeligt for tagpladerne. Rødderne gror nemlig ned i tagpladerne og så frostsprænges det lidt år for år. Så ligger det i mange år, kan det ødelægge pladerne, men man skal være fagekspert for at se, om det skal skiftes, eller om det kan rengøres, siger Danny Kromanne til Boliga.

For ganske som dit træværk, rosenbed og ægteskab, så har dit tag brug for vedligeholdelse, hvis det skal holde i mange år:

– Hvis man gør det løbende, er det ofte nok at behandle med et godkendt algemiddel hvert eller hvert andet år, så der ikke kommer en begyndende mosbegroning. Det ser pænere ud, men endnu mere væsentligt er det, at det så ikke har mulighed for at nedbryde taget, siger Danny Kromanne.

Tjek taget indefra
Men en ting er de åbenlyse bevoksninger, man kan se udefra. At vurdere om et tag er sundt eller ej, handler også om de små utætheder, man ikke umiddelbart kan se. Der skal man op på loftet og se på taget indefra.

Men er man ikke helt klar over, hvad man skal se efter, kan man med fordel alliere sig med en fagmand, der ved, hvor og hvad der skal tjekkes – eller man kan få huset termograferet.

– Så vil man kunne se, om der er større eller mindre kuldebroer i huset, men det kræver selvfølgelig, at vejret er til det, fordi man måler temperaturforskellene, siger Danny Kromanne.

Udseende er ikke alt
Er ens tommelfingerregel, at taget skal se rent, helt og pænt ud, er man selvfølgelig er godt stykke på vej. Men har taget en vis mængde år på bagen, kan det mangle en essentiel del:

– Tidligere havde man ikke tradition for det, vi i dag kalder et undertag. Der har man i stedet understrøget med mørtel for at tætne taget, men i dag har man gjort op med det og erfaret, at der altså skal laves et undertag, siger Danny Kromanne.

– Så som lægmand kan man godt se på et hus, og tænke, at taget ligger godt og pænt uden mos og alger, men hvis der ikke er noget undertag, kan det stadig godt dryppe ind, siger han.

Her kan du se, hvilke boligforbedringer der kan spare dig penge.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1