Bliv klar til foråret: Sådan forspirer du blomster i januar

Kribler det i de grønne fingre her om vinteren, er det heldigvis muligt at gå i gang med at forspire nogle af sommerens blomster. Lyset er en afgørende faktor for succes.

Er det sparsomt i din vindueskarm, køkken eller bryggers, er det derfor en god idé at bruge tilskudslys i form af en eller flere grolamper.

Får de små spirer ikke lys nok, vil de nemlig strække sig efter lyset og blive ranglede og sarte.

Har du ikke mulighed for at give tilskudslys eller at stille dine små planter et meget lyst sted, er det bedst at udsætte forspiringen til slutningen af januar og gerne en måned længere.

Sådan skal du forberede din have i februar – læs mere på isabellas.dk

Husk den rigtige dosis jord og vand
Brug altid så- og priklejord, når du forspirer. Så- og priklejord er svagt gødet, så de små sarte rødder ikke bliver svedet, når de skal trænge ud i jorden. Vand først jorden igennem, inden du sår, og dæk kun frøene med ganske lidt jord.

Planterne er klar til prikling (ompotning i større potte med frisk jord), når de har fået et-tre blivende bladpar.

Når frøene er sået og planterne priklet, skal de kun vandes ganske forsigtigt til, så de får god kontakt til jorden. Det er vigtigt, at jorden aldrig tørrer ud under spiringen, men den må heller ikke være for våd.

Vent med at plante ud, til al fare for nattefrost er ovre.

Disse tre blomster kan du forspire i januar:

Kæmpejernurt
Kæmpejernurt, Verbena bonariensis, skal spire ved 15-18°. Spiringen kan være meget langsom og uens.

For at fremme spiringen kan det være en fordel at lægge frøene i køleskab eller fryser i et par uger, inden de sås. Kæmpejernurt vil gerne stå i direkte sol og holdes jævnt fugtig.

Sådan kan du dyrke grøntsager i dit vindue – se hvordan på isabellas.dk

Klokkeranke
Klokkeranke, Cobaea scandens, skal spire ved 18-24°. Der kan gå mellem tre og fire uger, før frøene spirer. Inden frøene sås, kan det betale sig at lade dem ligge i håndvarmt vand i et par timer.

Frøene må kun lige dækkes med jord/sand. For at fremme spiringen kan det hjælpe at dække med klar film.

Knoldbegonia
Knoldbegonia, Begonia x tuberhybrida, kan både forspires fra frø og knolde. Frøene drysses på jordoverfladen og må ikke dækkes.

Frøene kræver lys og 24-27° for at spire. Spiretiden varer mellem 15 og 60 dage, og i hele den periode må jordoverfladen ikke tørre ud. Knoldene er nemmere at have med at gøre, da de blot skal lægges i almindelig fugtig pottemuld.

Det er vigtigt at vende knoldene rigtigt, dvs. så den buede side vender opad og den hule side nedad. Lad knoldene spire ved ca. 20°. Det nemmeste er at give hver knold sin egen potte fra starten.

Start gerne med en mindre potte, og pot om i en større, når der ikke er plads i den lille mere. Knoldbegonia skal have masser af lys uden direkte sol, og jorden skal holdes jævnt fugtig.

Indendørs vinterhygge: Lav de lækreste amerikanske pandekager med blåbær – se opskriften på isabellas.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.