Trin for trin: Ekspertens guide til en ren fryser

Solen skinner, bøfferne på grillen dufter, og gæsterne venter. Du går ind for at hente et par ekstra brød i fryseren, men stivner et øjeblik, da du ser, hvor tilrimet den blevet. “Det ordner jeg i morgen”, tænker du og lukker lågen igen.

Kan du genkende situationen? Så er det tid til for alvor at få gjort noget ved problemet, få tømt fryseren, afrimet og rengjort den. For ikke nok med at isen fylder og irriterer – du sparer også penge på ved at få det fjernet, for det koster dyrt på el-regningen at køle den ekstra is ned.

Her guider fødevare-, hygiejne- og rengøringsekspert Michael René til, hvordan du afrimer og rengør fryseren på den bedste, nemmeste og smarteste måde.

Du kan i store træk afrime din fryser efter samme metode – uanset om du har kombineret køle- og fryseskab, en skabsfryser elleren kummefryser.

Trin 1. Planlæg og gør det hyggeligt
Planlæg altid en afrimning og rengøring af din fryser, og sørg for at få tilberedt alle dine frostvarer, og tømt din fryser gennem en række dage eller et par uger op til den dag, du vælger at afrime.

På den måde er det meget nemmere at få løst opgaven. Når du starter med rengøring, så gør det hyggeligt, sæt god musik på, eller start en lydbog eller gør rent i ro og mag – eventuelt sammen med andre i familien.

Trin 2. Tømning
Du kan med fordel anvende nedenstående metoder til at tømme og opbevare dine frostvarer. Den første metode er til kombinerede fryse- og køleskabe, hvor der kun er én strømafbryder, mens den anden metode er til frysere med en separat afbryderknap.

Køle-fryseskab
I et køle-fryseskab, er det ikke altid muligt kun at slukke for fryseren, uden du også slukker for køleskabet. For at holde dine kølevarer kolde, så flyt dem over i en stor ren sæk sammen med frostvarerne eller pak det hele ned i en stor papkasse.

På den måde undgår du både at dine kølevarer og frostvarer bliver for varme.

Kummefryser, skabsfryser eller køle- og skabsfryser med separat strømafbryder
Har du en skabsfryser, et kombineret fryse- og køleskab eller en kummefryser, hvor du godt kan slukke for fryseren uden at slukke for strømmen på dit køleskab, så kan du med fordel flytte alle dine frostvarer fra din fryser over i køleskabet.

Alternativt kan du selvfølgelig flytte dine frostvarer over i en anden fryser, hvis du er så heldig at have to af slagsen.

Læs også på Houzz.dk: Ekspertens 5 tips – smart rengøring, som alle kan overskue

Trin 3. Afrimning
Afhængig af hvilken type og model din fryser er, kan du afrime den efter forskellige metoder.

Sluk fryseren
Når først fryseren er tømt, slukker du for strømmen på kontakten, og så lader du al isen smelte. Du kan med fordel sætte en lille skål med varmt vand ind i fryseren og løbende skifte med varmere vand efterhånden som det bliver koldt. På den måde løsnes isen hurtigt.

OBS: Vær opmærksom på, at din fryser muligvis har en indbygget spildbakke, som det optøede is løber ned i. Husk i så fald at tømme spildbakken, så det ikke løber ud på gulvet.

Brug gerne ventetiden til at få ordnet andre praktiske ting i hjemmet, nu du alligevel skal være i nærheden af køkkenet.

Fryser med afrimningsprogram
Er du indehaver af en fryser med et afrimningsprogram, så anvender du naturligvis bare det ved at følge instruktionen fra producenten. Nogle modeller afrimer endda automatisk.

Læg mærke til, om der er installeret en drypbakke til smeltevand i fryseren, og tøm den efter behov.

Læs også på Houzz.dk: Guide – få skattefradrag for rengøring og håndværkerarbejde i 2018

Trin 4. Smeltevand og rengøring
Når isen er smeltet, så sug al vandet op fra fryseren med en klud. Vrid kluden og vandet op i en stor spand, og lav dernæst en stor spand med varmt vand og tilsæt lidt opvaskemiddel.

Vask fryserens hylder, skuffer, køleelementer, døren og dørhåndtaget til fryseren af et par omgange med den varme sæbeopløsning.

Afslut rengøringen med at tørre al sæben af med en klud, der blot er fugtet med rent, koldt vand. Aftørringen skal gentages et par gange, så du sikrer, at der ikke sidder sæberester tilbage.

Trin 5. Tørring og genopfyldning
Efter en solid rengøring, skal din fryser lige have tid til at stå med åben låge eller låg og tørre ordentligt igennem. Dernæst er det tid til at tænde for strømmen igen og fylde den rene fryser op med frostvarer.

Nu er der desuden rigtig god lejlighed til at sortere ud i frostvarerne og genoverveje, om du virkelig får brugt de produkter og råvarer, som har ligget i fryseren i alt for mange måneder.

God fornøjelse!

BONUSTIP: Du bør afrime og rengøre fryseren, når der er synligt is – eller i hvert fald to til tre gange om året, afhængigt af hvor hurtigt din fryser rimer til.

Læs også på Houzz.dk: Spørg eksperterne – hvordan rengør jeg bedst min brændeovn?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.