Eksperten: Sådan indretter du den optimale spiseplads

Spisepladsen er et helt centralt sted i boligen, hvor vi ikke bare spiser vores måltider, men også læser avis, hjælper børnene med lektier, tjekker mails og hygger os med gæster.

Det stiller blandt andet større krav til spisepladsens møbler, og derfor har vi fået den erfarne indretningskonsulent og forfatter Jens Barslund fra Barslund-Indret til at fortælle, hvad du skal være specielt opmærksom på, når du indretter hjemmets spiseplads.

1. Placér din spiseplads med omhu
Der er ikke nogen tommelfingerregel for, hvor det er bedst at placere din spiseplads i din bolig, da det er meget forskelligt fra hjem til hjem og familie til familie, hvad man området optimalt set skal leve op til.

Jens Barslund mener dog, at det vigtigste er at gøre op med sig selv, hvilket miljø man ønsker at skabe ved sin spiseplads. “Du skal tænke over, hvor du har pladsen til det, og hvad du kan lide at se på.

Kan du lide at kigge udenfor, kan du placere spisepladsen op langs et vindue”. Ligeledes kan du vælge at lave et køkkenalrum, hvis det er vigtigt at været tæt på køkkenet.

2. Integrér spisepladsen i køkkenet
Mange vælger i dag at kombinere køkken og spiseplads i ét, da det både er praktisk, men også frigiver nogle af hjemmets øvrige rum til anden brug.

Hvis du vil placere din spiseplads i køkkenet, skal du ifølge Jens Barslund være opmærksom på, at der selvfølgelig skal være god plads rundt om bordet, så I ikke sidder mast og samtidig nemt kan komme frem og tilbage mellem køkken og spisebord.

Og derudover skal der som minimum være 120 cm mellem spisebordet og køkkenbordets kant, så der er god plads til at stå og lave mad i køkkenet.

Læs også på Houzz.dk: Eksperterne – 5 ting, du skal vide om køkkenøer

3. Find det rette spisebord
Det er vigtigt, at spisebord og spisestole er afstemt i højden, så du sidder optimalt. Et bord skal ifølge Jens Barslund ikke være højere end 70 cm, da man hurtigt kan komme til at føle sig som et lille barn, der sidder og ikke kan nå.

I mindre hjem kan det dog være en udfordring at få plads til en spiseplads. Her anbefaler Jens Barslund, at man bruger et rundt bord i stedet for et aflangt, da det ikke optager nær så meget plads.

Han understreger desuden, at runde borde har en social fordel.

“Når du sidder om et rundt bord, har alle øjenkontakt modsat ved et langbord, hvor du kun har direkte øjenkontakt med den person, der sidder over for dig”.

Herved kan du skabe en hyggelig stemning med dine gæster, hvor det slet ikke er nødvendigt at rykke ind i sofaen senere.

Læs også på Houzz.dk: 7 geniale idéer til køkkener langs én enkelt væg

4. Prioriter siddekomforten
Det er helt essentielt at finde gode og behagelige stole til sin siddeplads. Her lyder Jens Barslunds bedste råd, at du altid skal prøvesidde stole i forretningen, inden du køber dem.

“Smid dit overtøj, når du skal prøve spisebordsstole, så du fornemmer, hvordan du vil komme til at sidde i dem derhjemme”.

Ligeledes skal du tjekke, at stolene passer i højden til dit spisebord, så du sidder så ergonomisk korrekt som muligt.

Jens Barslund pointerer yderligere, at det kan være rart at finde stole, der kan skubbes ind under spisebordet uden at støde på bordkanten, så spisearealet fylder mindst muligt, når det ikke bliver brugt.

Alt efter hvor mange gæster du vil have plads til om bordet, kan du enten vælge stole med og uden armlæn – eller mikse dem.

Læs også på Houzz.dk: 13 smarte genveje – Udnyt spildpladsen i køkkenet

5. Lys bordet op
De fleste vælger at have pendler hængende ned fra loftet over spisebordet. Her er det vigtigste tip at sørge for, at der er rigeligt lys på bordet.

Jens Barslund gør opmærksom på, at lyset over et spisebord gerne skal være udstyret med en lysdæmper, så man kan skabe forskellige stemninger ved bordet, ligesom det ikke må være for skarpt.

“Lyset må ikke blænde dig med en synlig pære, da det er enormt anstrengende for øjnene. Det sikrer du blandt andet ved at bruge afskærmede lamper og ved at sørge for, at der ca. er 60 cm mellem bordplade og lampens underkant. Det giver en god spredning af lyset, samtidig med, at man kan se hinanden.”

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.