8 geniale møbler, du kan bygge af paller – råt og budgetvenligt

Paller er langt mere end blot et underlag til varer og materialer. Med lidt kreativitet og snilde kan du lave smarte møbler af paller til alle hjemmets rum.

Lad dig inspirere af de 8 idéer, vi her har samlet, så du nemt kan gå i gang med at lave budgetvenlige og rå palle-løsninger til din bolig.

1. Prinsessen på pallen
Måske lyder en seng af paller ikke som den mest komfortable løsning, men det kan det sagtens blive. Bygger du et fundament af paller og vælger en god boksmadras, vil du sove som en drøm.

Du kan selv vælge højde og bredde på sengen men sørg for, at det matcher madrassens mål, eller at palleunderlaget er lidt bredere end madrassen.

Pallernes mellemrum giver desuden god mulighed for opbevaring under sengen til eksempelvis sko, magasiner og bøger.

TIP!
Det kan være en god idé at lægge en form for underlag som eksempelvis filt under pallerne, hvis dine gulve er sarte.

2. Svævende seng af paller
Hvis du nemt bliver søsyg, skal du måske bare springe ideen her over. Er du derimod søstærk, kan en svævende seng af paller til gengæld være det mest fantastiske møbel at have hængende derhjemme. Tænk bare på en svævende palleseng i soveværelset eller en gyngende lounge under den overdækkede terrasse.

TIP!
Alliér dig med et par fagfolk, når du skal købe de rigtige materialer til montering og få eventuelt hjælp af en professionel håndværker, når den skal sættes op, så er du sikker på at undgå ulykker.

Læs også på Houzz.dk: Gør det selv – Lav en trendy og rustik seng af paller seng

3. En drøm af en sofa af paller
Sofaer er dyre – især hvis du fantaserer om den store flyder-model. Heldigvis kan du sagtens selv lave en budgetvenlig og behagelig sofa af paller.

Placér to lag paller oven på hinanden, så svarer det nogenlunde til en normal sofahøjde. Beslut dig for længden, og sav eventuelt dine paller til, hvis sofaen bliver for lang.

Madrassen er altafgørende for siddekomforten, så gå efter lidt tykkere modeller. En enkeltmadras, der måler 90×200, passer fint til en sofas bredde. Placer eventuelt madrasser to i forlængelse af hinanden, hvis sofaen skal være ekstra lang.

Find et tekstil, du vil beklæde madrasserne med, og match det med de siddepuder, du placerer som rygstøtte i sofaen. Du betrækker nemmest madrassen ved hjælp af en hæftepistol.

TIP!
En pallesofa er også anvendelig som ekstra soveplads(er), hvis venner og familie skal overnatte.

TIP!
Skal din palle ikke stå op ad en væg, kan du lave en rygstøtte ud af – ja, paller! Vend pallen, så bjælkerne vender ned mod jorden, og sæt skruer alle de steder, hvor rygstøtten rammer selve sædet. Perfekt som et havemøbel!

4. Et rustikt sengegærde
Med et rustikt sengegærde af paller kan du nemt opgradere dit soveområde. Til en dobbeltseng skal du bruge to store paller, mens du kan nøjes med to små paller til en enkeltseng.

Sørg for at slibe pallerne, inden du sætter dem op på væggen, så du undgår splinter, når du sidder op ad den. Du kan også vælge at male pallerne i en bestemt farve, der matcher dine puder eller dit sengetæppe for at skabe en bedre helhed.

Du kan både vælge at stille pallerne op ad væggen eller skrue dem fast på væggen lidt over jorden – hvilken løsning, du skal vælge, afhænger af, hvor højt op du vil have palle-sengegærdet til at hænge.

Læs også på Houzz.dk: Hilsen fra drømmeland: 10 smukke gavle til din seng

5. Mobile legestationer
Børn kan også få godt gavn af et par helt almindelige paller. Se bare her, hvordan man har transformeret et par paller om til en mobil legestation, der også kan bruges som ekstra seng til overnattende småfolk.

Slib pallerne over det hele, så de får en glat overflade, og monter et par hjul under hvert hjørne. Så har du et par sjove møbler til børneværelset.

TIP!
Når du køber paller til indendørsbrug, er det vigtigt at gå efter de typer, der ikke er imprægnerede med kemikalier. Spørg i byggemarkedet, eller hvor du ellers køber paller, hvis det ikke fremgår tydeligt.

6. Den nemme blomsterkasse
Du behøver ikke den store værktøjskasse, når du skal lave en rå plantekasse ud af paller. Pallens skal helt enkelt bare stå på højkant som på billedet her, så kan du uden videre sætte en ukrudtsmåtte på hele bagsiden.

Derefter kan du plante små blomster i sprækkerne. En stående plantekasse kan være ideel til små haver eller altaner, hvor der er begrænset med plads.

Ved at plante vertikalt, bruger du nemlig kubikmeterne i stedet for kvadratmeterne, og så er det et dekorativt element i enhver have eller på enhver altan.

Se, hvordan du laver en plantekasse af paller, på Houzz.dk

TIP!
Du kan også hænge plantekrukker i kroge op på din palle og lave en plantevæg. De fleste planteskoler sælger krukker med kroge.

7. Et rullende sofabord af paller
Paller er i sig selv rustikke og passer perfekt ind i den nordiske indretning. Se bare på dette rullende sofabord af paller. Ved at sætte to små paller sammen ved benene, får du et lille sofabord med opbevaring imellem de to paller.

Sætter du hjul i hvert hjørne, får du mere fleksibilitet med bordet i rummet. Du kan desuden vælge at lade bordets overflade være helt rå eller at lægge en bordplade på i form af glas eller måske beton. Der er mange muligheder for at gøre bordet personligt.

TIP!
Slib pallens sider, og mal efterfølgende sofabordet som på billedet her, hvis du vil dysse lidt ned for det rustikke look i din stue.

Læs også på Houzz.dk: Med ekspertens hjælp – Find det helt rigtige sofabord

8. En reol af paller
Du kan også skabe en lille bogreol ud af en helt almindelig Europalle. Vender du pallens planker ind mod væggen, kan du udstille dine bøger som vist på billedet.

Reolen kan også bruges til at opbevare små planter i krukker, parfumer eller sågar porcelæn i køkkenet.

Er du vinentusiast, kunne en vinreol af paller også være sagen. Du placerer så mange paller i bredden og i højden, som du har brug for, og lægger flaskerne i mellemrummene. Reolen giver dig et nemt overblik over din vinsamling.

Sørg for, at reolen er stærk og stabil, inden du fylder flasker i den.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.