Skimmelsvamp: Sådan ved du, at du har et problem

Der findes forskellige stadier af skimmelsvamp i din bolig, og for det meste er der ikke noget at være nervøs for, fortæller ekspert. En god hygiejne holder de fleste huse sunde.

PANIK! Du har netop opdaget, at du har lidt lodden vækst i kanten af dine vinduesrammer og fugtige ruder i hjørnerne. Du får straks hjertebanken og kan mærke, at din vejrtrækning bliver besværet. Der er skimmelsvamp i din bolig, og nu kan du ikke længere bo her.

RO PÅ! Der er ingen grund til panik, og du skal ikke flytte fra din bolig. Det er meget normalt, at der i vinterperioden kommer noget ubalance i din boligs indeklima og ekstra høj luftfugtighed i hjemmet, der kan skabe små områder med skimmel, fortæller Jakob Helstrup, rådgivende biolog og tømrer hos Bøgh & Helstrup A/S.

Se også på Houzz.dk: Få rengøringen overstået på et splitsekund

Godt indeklima
Det er klart, at skimlen ikke skal være i dit hus. Men du kan som regel selv komme den til livs, hvis du husker at holde en god indendørs hygiejne, siger Jakob Helstrup:

”Mange danskere er bekymrede for, at deres hjem bliver ramt af skimmelsvamp, og vi bruger meget tid på at berolige folk, fordi de er nervøse. Der er nemlig ikke helbredsgener, hvis du har noget kondens i vinduerne. Der skal mere til. Hvis du begynder at kunne lugte skimmelsvampen eller har meget store plamager på væggene, begynder du at have et problem.”

Kondens på vinduer
Jakob Helstrup forklarer, at kondens på vinduerne og lidt snask i kanterne eller en mørk plet efter en sofa, der har stået op ad en ydervæg, ikke er sundhedsskadeligt.

Det kan du fjerne med rodalon eller klorin. Men det er et tegn på, at den er gal med dit indeklima, og det skal du gøre noget ved.

”Er der kondens på dine vinduer, er luftfugtigheden i dit hjem for høj. Den kondens skal gerne forsvinde i løbet af dagen, ellers skal du begynde at tænke over, om du lufter nok ud, og om du har varme nok på i din bolig,” siger Jakob Helstrup.

Luftfugtighed indendørs – husk at lufte ud!
Han forklarer, at man generelt kan komme problemet med de våde vinduer til livs, hvis man sørger for at have en god hushygiejne. Der skal luftes ud i din bolig, og det må hverken være for meget eller for lidt.

Hvis det er for lidt, så bliver resultatet det samme, og lufter du for meget ud, bliver området omkring vinduet alt for nedkølet.

Læs også på Houzz.dk: Den ultimative guide – sådan bliver dit hjem total rent

Op med varmen i rummene
Varme har også en del at skulle have sagt, når det kommer til hjem med høj fugtighed. Mange lader fejlagtigt kælderen og de ubrugte værelser stå kolde hen om vinteren for at spare på varmeregningen, og det er en dum besparelse, for du risikerer at skabe grobund for et usundt hus.

”Du får en lavere luftfugtighed i dit hus, hvis du sørger for at lufte mere ud og samtidig ikke spare for meget på varmen. Vi plejer at råde folk til, at de har en gennemsnitlig temperatur i deres rum på 20-21 grader. Køler du dine rum ned, er det gift for dit hus,” siger Jakob Helstrup.

Han forklarer samtidig, at det er små ting, der skal til for at skabe et godt inde-miljø, hvis ellers dit hus er sundt. I ældre huse er der dog større risiko for, at ting kan opstå, og her skal du være ekstra opmærksom.

3 tommelfingerregler
Der er altså kun grund til at gå i panik, hvis du oplever store mørke flader på væggene og en grim lugt i din bolig.

Har du noget kondens på vinduer, lidt snask i vinduesrammen eller en lille plet bag et møbel, der har stået op ad væggen, skal du i første omgang se, om du selv kan nedkæmpe skimmelsvampen.

Den generelle opfordring fra ekspert Jacob Helstrup er altså: Husk at lufte ud, sørg for at have varme på i alle huset rum, og stil ikke møbler tæt op ad ydervægge.

Følger du disse råd, og bor du i et generelt sundt hus, skal du nok kunne holde et sundt indeklima, når det gælder skimmelsvamp.

Alvorlige symptomer på skimmelsvamp
Når først skimmelsvampen har sat sig alvorligt fast i din bolig og begynder at lugte, så er problemet så stort, at du skal tage fat i en fagmand, der kan lave et sundhedstjek på dit hjem.

Der kan være mange grunde til, at skimmelsvampen er opstået, og det kan en ekspert på området finde frem til.

Læs også: Få skattefradrag for rengøring og håndværkerarbejde i 2018

Når det går galt …
Jakob Helstrup fortæller, at langt de fleste huse er i så god stand, at beboerne selv kan holde et sundt indeklima.

Men hvis der opstår vandskader, hvis huset er rigtig gammelt, eller boligen har andre skavanker, du kender eller ikke kender til, kan der opstå større problemer med skimmelsvamp.

”Opfordringer fra os er altid, at er der skimmelsvamp på et meget lille areal i din bolig, kan du selv håndtere det med din egen bolighygiejne, men er der større områder, eller udvikler det sig, skal du kontakte en fagmand. Er der eksempelvis over 1kvm på en væg, skal der igangsættes et større arbejde med at fjerne dele af vægbeklædningen. Og begynder der at være lugtgener i rummene, altså kan du lugte skimmelsvampen, så ved du, at du har et større problem,” siger Jakob Helstrup.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.