Eksperternes bedste råd: Køkkenopbevaring på stramt budget

At skabe praktisk opbevaring i køkkenet kan i sig selv være svært, men hvis det også skal lykkes på et stramt budget, kan det pludselig føles helt umuligt. Sådan behøver det dog ikke at være.

Vi giver med hjælp fra eksperterne Zo Brandmyr og Linda Persson fra Tjejerna Ordning och Reda gode råd til, hvordan man får den bedste opbevaring i køkkenet på et minimalt budget.

“Opbevaringen er alfa og omega. Det skal ikke tage tid at finde det, man skal bruge i køkkenet, det skal være lettilgængeligt, og man skal nemt have et godt overblik. Undgå dybe skabe, som sluger dine ting, så du mister kontrollen over dem, og gå i stedet efter skuffer, der kan trækkes helt ud – det er det bedste at have i et køkken. De giver maksimalt overblik, og så er de super gode ud fra et ergonomisk synspunkt. Skuffer er dog lidt dyrere end skabe, men her er det igen vigtigt at tænke på funktionen. Vil man spare penge, kan man i stedet vælge lidt billigere køkkenlåger. I sidste ende sparer det tid og energi hvis man allerede fra starten har valgt den opbevaring, der passer bedst til ens behov.”

Hvilke materialer er bedst at have i køkkenet, når man tænker på opbevaring?
“Generelt siger man, at man skal undgå plast i køkkenet. 90% af alt plast frigiver nemlig hormonforstyrrende stoffer, når de kommer i kontakt med varme. Plast i melamin, PVC og sorte køkkenredskaber tilhører de materialer, som frigiver flest kemikalier. Skift plasten ud, og erstat med produkter i rustfrit stål, glas, porcelæn eller træ.”

“Glaskrukker er anbefalelsesværdige når man skal opbevare mad i køleskabet og i køkkenskabene. Flyt gerne mad, som er pakket i plastic, over i glasbøtter, når du kommer hjem fra supermarkedet. På den måde frigives der ikke kemikalier fra plasten ud i maden. Sølvbestik bør opbevares lufttæt, tørt og på et mørkt sted.”

Læs også på Houzz.dk: 12 tips – Klem spisebordet ind, hvor du tror, der ikke er plads

Hvilken type opbevaring bør man have?
“Ud fra et økonomisk synspunkt er åbne opbevaringsløsninger det bedste. Det er meget billigere at installere flotte hylder, end at købe dyre køkkenskabe. Ulempen er dog, at det er sværere at holde rent. Støvet lægger sig gerne på overfladerne, så det gælder om at planlægge smart. I stedet for at have alt service stående fremme, kan man nøjes med at have det fine porcelæn, smukke opbevaringskrukker samt glas og kopper, som bruges ofte.”

“En anden variant er ophængningsløsninger, hvor man kan hænge køkkenredskaber, opvaskebørster, grydelapper, små gryder og kopper med mere op. Før var spisekamre en obligatorisk del af køkkenindretningen, men i dag er det et mere sjældent syn, og vi foreslår i stedet, at madvarerne opbevares i skuffer.”

Læs også: Sådan styrer du uden om de klassiske køkkenfejl

Hvordan organiserer man de ting, man allerede har i køkkenet?
“Start med at tømme alle skuffer og skabe. Smid det, der er i stykker og som ikke udfylder en funktion, ud, eller giv det væk. Derefter skal du tænke på, hvordan du bruger dit køkken, og hvor meget plads du har. Bageredskaber skal placeres tæt på ovnen, gryder og pander nær komfuret. Bestik, tallerkener og glas skal være tæt på opvaskemaskinen eller opvaskebordet. Det, du bruger ofte, skal du opbevare lettilgængeligt længst fremme, og det, du kun bruger en gang imellem, kan ligge bagerst i skabet.”

“Arranger tingene, så at alt der ligger eller står på samme hylde hører sammen – alle glas sammen, kopper, tallerkener og så videre. Invester i smukke glaskrukker til at opbevare mel, pasta og ris i. Dem kan du have stående fremme, hvilket gør, at du i stedet kan bruge skabe og skuffer til noget andet. Viktualier kan placeres i udtrækkelige skuffer for et bedre overblik. Gryder og pander kan opbevares i hjørneskabe med karusselhylder eller i specialskuffer. Plastbøtter kan virkelig skabe kaos i køkkenskufferne, så et tip er at dele en køkkenskuffe op på langs og opbevare lågene ved siden af bøtterne, men i samme skuffe.”

Et godt trick til overskuelig rengøring – og hvor ofte man bør gøre rent?
“Køleskab og fryser bør man gå igennem en gang om ugen, og resten af køkkenet hver tredje måned. Beslut dig for en dato, hvor du skal udføre det, og skriv det ind i kalenderen. For at der ikke skal opstå samme uorden en uge efter, du har ordnet det, skal du skal beslutte dig for at bruge 15 minutter til at omstrukturere det, der er blevet rodet i løbet af ugen – for eksempel hver søndag.”

Hvad skal man gemme, hvad skal man smide ud og hvad skal man købe nyt af?
“Gem det, du ved, du bruger ofte og som du har behov for, og opbevar de ting på et lettilgængeligt sted. Nogle ting bruger vi, men måske ikke ligeså tit og så behøver de ikke være ligeså lettilgængelige, men man kan i stedet bare opbevare dem der, hvor der er plads.”

Læs også: 10 af de mest geniale små køkkener på Houzz.dk

“Stil altid spørgsmål: Hvornår brugte jeg sidst det her, hvad bruger jeg det til og hvor ofte? Hvis du ikke har brugt tingen i mindst et år, er det ret sandsynligt, at du heller ikke kommer til at bruge den fremover, og så kan du smide den ud. At købe nyt kan være godt, når tingene, du bruger ofte er slidte – her er det vigtigt at have styr på sit køkken og sørge for, at det er rengjort, organiseret og struktureret for at forhindre, at man køber ting, som man egentlig ikke har brug for.”

Hvordan sorterer og organiserer man køleskabet bedst for at være økonomisk?
“I køleskabet kan det være en god idé at opbevare grøntsager og frugt længst nede, for at forlænge holdbarheden. Sørg for at bruge hylderne, sådan at hver ting har sin faste plads. På den måde bliver det meget let at overskue, og du ved, hvad du har, hvilket også indebærer, at du ikke køber mere end nødvendigt. For at maksimere holdbarheden og samtidig spare penge på varerne, er det også vigtigt at tænke på at opbevare pålægget i tætsluttende bøtter.”

Læs også på Houzz.dk: 13 smarte genveje – Udnyt spildpladsen i køkkenet

Hvordan opbevarer man bedst krydderierne?
“Du opbevarer dine krydderier allerbedst på en indsats i en udtrækkelig skuffe. Her kan du placere krydderierne i den rækkefølge, du bruger dem, eller direkte i alfabetisk rækkefølge, hvilket giver dig godt overblik – du ved hvad du har, og hvad der skal fyldes op.”

“Har man ikke mulighed for at have sine krydderier i en skuffe, anbefaler vi at bruge et almindeligt skab, typisk højskabet, der ofte er ved siden af komfuret. Har du mange forskellige krydderier, kan det være godt at strukturere dem, ud fra hvor ofte du bruger dem. De krydderier, du sjældent bruger, skal stå bagerst, og dem, du bruger ofte, skal stå forrest. Har du poser med ekstra krydderier, som du fylder i glassene efterhånden, så glem ikke at se dem igennem, inden du køber nye krydderier, så du sikrer dig, at du ikke allerede har dem.”

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.