Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Ventilation: Skab et optimalt indeklima med disse ventilationsmuligheder

Foto: PR

Foto: PR

Der findes mange måder, hvorpå man kan ventilere et rum. Nogle foretrækker naturlig ventilation, mens andre foretrækker en loftventilator.

Den naturlige ventilation er gratis

Eftersom vigtigheden af regelmæssig ventilation er yderst høj, gør man klogt i at ventilere regelmæssigt. Som nævnt kan det foregå på forskellige måder, og en af disse måder, hvorpå man kan skabe et optimalt indeklima, er ved den naturlige ventilation, der i øvrigt er ganske gratis.

Naturlig ventilation foregår ved, at man tilfører luft udefra, uden man benytter sig af forskellige ventilatorer. Det sker derfor helt naturligt ved, at man åbner døre, vinduer, ventiler eller luftkanaler. I private boliger vil det som udgangspunkt være døre og vinduer, som man åbner i forhold til en naturlig ventilation.

En anden ting, der er centralt her, er, at luften udefra skal være frisk luft. Det er det eksempelvis ikke, hvis man bor tæt på en trafikeret vej, og derfor bør man åbne døre og vinduer, der ligger væk fra vejen, i så fald det er muligt.

Den mekaniske ventilation

Ved mekanisk ventilation benytter man sig selvsagt af mekaniske ventilatorer, der sørger for både udsugning og at tilføre frisk luft til rummet. Det betyder, at ventilationen er konstant, og i sidste ende, at indeklimaet altid er optimalt. Udover den konstante udluftning så giver det en række andre fordele at benytte denne type ventilation.

De varme sommernætter bliver mere overkommelige med en mekanisk ventilator, og her er en loftventilator især ideel. For det første sørger den for, at rummet bliver kølet ned, og den er med til at skabe et optimalt indeklima, men den sørger også for, at man slipper for at åbne vinduer, og dermed lukke myg og andre uønskede insekter ind.

Kombiner de to typer med en hybrid ventilation

I nogle tilfælde er naturlig ventilation ikke et tilstrækkeligt alternativ, og her er den hybride ventilation ideel, hvis man ej heller ønsker en mekanisk ventilation. Hybrid ventilation er nemlig en kombination af netop den naturlige og mekaniske ventilation. Den hybride ventilation benytter både naturlig og mekanisk ventilation, men løsningen er ikke, pengemæssigt, billigere, men der er i stedet andre fordele forbundet med denne ventilationstype.

Hvis man er fortaler i forhold til at værne om miljøet, og man ikke kan nøjes med den naturlige ventilation, så bør man kigge mod hybrid ventilation, da denne ventilationstype, i forhold til den mekaniske, er særdeles energibesparende. Det betyder i sidste ende også, at man selv sparer penge.

Hvilken ventilationsform man vælger er en subjektiv overvejelse. Det vigtigste er, at man sørger for at have et kontinuerligt optimalt indeklima og dermed undgå diverse gener i dagligdagen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes