Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Udbredt frygt for ny boligkrise

Der venter ikke en boligkrise lige om hjørnet, beroliger eksperter.

Der venter ikke en boligkrise lige om hjørnet, beroliger eksperter.

Efter flere år med stigende boligpriser i store dele af landet er prisniveauet i langt de fleste kommuner nu betragteligt højere end i starten af 2013. I 18 kommuner er niveauet sågar højere end før finanskrisen. Og det gør danskerne nervøse.

Ifølge en ny måling på Boligsiden.dk frygter 45 procent, at der snart kan være en ny boligkrise med faldende priser på vej.

»Der har været en del spekulation om renteniveauet i starten af året, og det har haft en effekt på folks forventninger. Vi så marginale rentestigninger i januar og februar, og det er så faldet igen, men det sætter sig lidt i baghovedet på folk. For hvad nu, hvis renten stiger? Det kan give lidt nervøsitet,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert hos Bolius.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Danske Bank, er det naturligt, at der en vis nervøsitet for en ny boligkrise.

»Ejerlejlighederne er steget med 80 procent siden 2011, og man ser store prisstigninger i andre dele af landet og på parcelhuse. Det er relativt store stigninger på kort tid, og så er det oplagt, at folk tænker: ’hvis det kan stige så hurtigt, så kan det også gå hurtigt nedad igen’,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Boligsalg: Disse ting lokker og skræmmer køberne

Ingen krise nu – måske på sigt
Helt overordnet regner han dog ikke med, at der kommer nogen boligkrise inden for det kommende år.

»Vi regner med, at der kommer små rentestigninger det kommende års tid, men slet ikke så voldsomt, at det er en trussel. Og så tegner det til, at der fortsat er et økonomisk opsving i Danmark og høj beskæftigelse. Så vi regner faktisk med generelle prisstigninger på tre-fire procent det kommende år. Vi forventer ikke en krise på kort sigt,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Heller ikke Jørgen Munksgaard Rasmussen fra Bolius ser en boligkrise lige rundt om hjørnet.

»Jeg har svært ved at se det. Renterne er ikke på et niveau, hvor det ser skidt ud, og at boligpriserne er højere end før finanskrisen i omegnskommunerne til de store byer er heller ikke noget sygdomstegn. Hvis vi fortsætter den beherskede økonomiske vækst i Danmark, så er der ingen grund til at tro, at vi står overfor faldende priser på parcelhusområdet,« siger han.

Så stor bolig-rabat kan du forhandle dig til

Til gengæld peger begge eksperter på renterne som det element, der kan komme til at spille en stor rolle for boligpriserne på sigt.

»De historisk lave renter har været med til at presse boligpriserne op, og det er klart, at det vil have en negativ effekt på priserne, når renterne begynder at stige igen.

Så vi kan godt se en risiko for, at priserne kan falde på boligmarkedet, og det, vi er mest bekymrede for, er, hvis renten pludselig springer i vejret,« siger Christian Hilligsøe Heinig fra Danske Bank og slutter:

»Der er ikke nogen krise på vej nu og her, men det er renten, der bekymrer os mest på sigt. Specielt i landets dyreste områder. Men det er ikke inden for det kommende år.«

På boligjagt: Her er udtrykkene, du bør kende

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes