Natron er køkkenets vidundermiddel: Her er 10 ting, du kan bruge det til

Også skønhedsrutinen kan ordnes med pulveret, der er i familie med bagepulveret.

Natron er et naturligt produkt, der kan erstatte diverse giftige rengøringsmidler og hudplejeprodukter, samtidig med at det skåner miljøet.

Selvom du måske har brugt natron eller natriumhydrogencarbonat til at få bagværk til at hæve, er det ikke det samme som bagepulver. Natron udgør en bestanddel af bagepulver, men i bagepulver er der også tilsat lidt syre og stivelse.

Natron i ren form danner bobler af CO2, når det opvarmes og kombineres med syre og væske. Det får en kage til at hæve eller skidt til at løsne sig.

Så hiv det støvede pulver ud af skabet, og klar det huslige arbejde.

8 tips der gør din hverdag sundere

rod1

1. Dårlig lugt i sko
Drys lidt natron i dine sko, når du ikke bruger dem, og fjern det igen, når de skal bruges. Natron vil neutralisere lugten af sure tæer.

2. Vask frugt og grønt
For at rense frugt og grønt for skidt og rester af sprøjtemidler kan du blande tre spiseskeer natron i en skål med koldt vand. Læg grøntsager og frugt i blød i 10 minutter, og skrub grove grøntsager som for eksempel kartofler med en svamp.

3. Som tæppe- og møbelrens
Drys lidt natron på det beskidte tekstil, og lad det sidde nogle minutter. Herefter kan du støvsuge natron og den dårlige lugt væk.

3 tips til at holde høfeberen i skak

dårlig-ånde

4. Mod dårlig ånde
Kom en teskefuld natron i et halvt glas vand, og skyl munden grundigt. Den dårlige ånde vil være neutraliseret og ikke bare skjult.

5. Som lugtfjerner
Natron er en effektiv lugtfjerner til eksempelvis køleskabet, badeværelset eller garderoben. Sæt en halv kop natron i det ildelugtende område, og så vil lugten neutraliseres.

Derfor skal du drysse bagepulver på madrassen

6. I maden
I stedet for sukker kan du tilsætte lidt natron til pastasovsen for at neutralisere syren. Laver du æggekage, bliver den let og luftig, hvis du tilsætter en knivspids natron, for hvert tredje æg man bruger.

vasketøj

10 tips til din rengøring med citron

7. Til tøjvask
Kom to spiseskeer natron i vaskemaskinen sammen med vaskepulver og hvidt vasketøj. Det hjælper med at holde tøjet hvidt.

8. Rengør køleskabet
Tre til fire spiseskefulde natron i en til to deciliter varmt vand kan bruges til at gøre køleskabet rent med. Tør efter med en ren og fugtig klud.

9. Som ovnrens
Drys natron i bunden af ovnen, og spray lidt vand på. Lad det sidde natten over, og skrub ovnen grundigt næste dag. Herefter kan du tørre natronblandingen og snavset af med en ren klud. Natron og vand kan også bruges til at skrubbe beskidte pander og gryder rene.

10. Mod myrer
Bland en kop flormelis med en kop natron, og fordel det der, hvor myrerne er. Blandingen vil få myrerne til at spise sukkeret og natronen, og det slår myrerne ihjel.

6 tips til et sundt soveværelse

Kilder: Greenopedia.com, Samvirke.dk, Care2.dk, Taenk.dk, Instructables.com, Chemistry.about.com, Ecosalon.com

Artiklen blev bragt første gang d. 17/10 2016. 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.